Setari Cookie-uri

6 reguli de care trebuie să ții cont înainte să pleci în vacanță într-o țară străină

Asigură-te că urmezi toate regulile de mai jos pentru o călătorie de neuitat.

calatorie Ți-ai planificat în urmă cu mult timp vacanța pe care o aștepți tot anul și pentru că ar fi păcat să lași câteva lucruri mărunte să-ți stea în cale, asigură-te că urmezi toate regulile de mai jos pentru o călătorie de neuitat.

1. Verifică-ți documentele de călătorie

În primul rând, dacă nu ai deja pașaport aplică pentru a obține unul, cu câteva luni înainte de plecare, ca să te asiguri că nu vor exista probleme de birocrație care să întârzie primirea documentelor.

Fă apoi câteva copii după prima pagină a pașaportului, ia o copie cu tine în călătorie și lasă o copie la acasă, la cineva cunoscut, asta te va ajuta mult în cazul în care ți se fură pașaportul, ne sfătuiește goabroad.com.

Dacă ai deja pașaport, verifică de două ori data de expirare. Același lucru e valabil și pentru cartea de identitate. În ultimele 6 luni înainte de expirare nu mai poți folosi pașaportul pentru plecări non-UE iar în UE chiar dacă pașaportul sau buletinul sunt valide unele țări îți pot refuza accesul, dacă termenul de expirare al documentelor e între trei și șase luni.

Citește și:

2. Mergi la doctor

Înainte să pleci la un drum mai lung, într-o destinație îndepărtată ar fi bine să faci o vizită la doctor din mai multe motive.

Unul dintre ele este ca să-ți faci un control de rutină pentru a nu avea surprize care te vor obliga să apelezi la medici din altă țară, mai ales dacă nu cunoști limba sau dacă nimerești într-un spital mai puțin igienic sau dotat.

Apoi, dacă pleci într-o țară precum Africa sau America Centrală e important să discuți cu doctorul despre ce vaccinuri ar trebui să-ți faci împotriva malariei, febrei tifoide etc. Nu amâna acest pas pentru că unele vaccinuri au nevoie de o săptămână-două să-și facă efectul.

Cere de asemenea sfatul medicului despre ce medicamente să-ți iei la tine în caz de enterocolită, indigestii, mai ales dacă plănuiești să încerci street food local.

Citește și:

3. Află cum poți comunica cu cei de acasă

Chiar dacă unul dintre motivele pentru care pleci în vacanță este să te deconectezi e bine să ai opțiunea de a putea comunica cu cei de acasă în caz că ai probleme sau doar ca să-ți anunți familia că ai ajuns cu bine la destinație.

Cu ajutorul tehnologiei moderne acest lucru este mai ușor ca niciodată, nu trebuie decât să te asiguri că abonamentul tău este funcțional în țara în care mergi și că poți folosi datele mobile pentru a vorbi pe Skype, Facetime, Whatsapp etc.

Dacă abonamentul tău nu are opțiune de roaming, cumpără-ți altă cartelă SIM din țară sau interesează-te ce opțiuni de cartelă există în orașul în care ajungi.

4. Planifică-ți bugetul

Fii realistă când îți calculezi bugetul. Adaugă costul hotelului, meselor la restaurant, excursiilor, suvenirurilor etc. și ia-ți cu tine întotdeauna mai mulți bani decât ai planificat. Nu doar că de cele mai multe ori un pahar de vin se poate transforma într-o serie de cocktailuri și shoturi până dimineață, dar pot apărea probleme sau oportunități neașteptate.

Citește și:

Folosește cardul în locurile unde se acceptă plata prin card și de la ATM scoate doar atâția bani cât crezi că vei cheltui pe autobuze, bacșiș etc. Nu uita că dacă scoți bani de la ATM-uri din alte țări vei plăti comisioane mai mari.

5. Interesează-te despre cultura locului în care vei ajunge

Documentează-te înainte să pornești în excursie, ca să te bucuri din plin de ce vezi fără să pierzi timpul căutând informații pe Google sau răsfoind ghiduri de călătorie.

Vezi ce evenimente cool se întâmplă în locurile în care ajungi și poate ai norocul să nimerești un festival de muzică sau alte sărbători locale interesante.

Dacă mergi într-o țară mai tradiționalistă, poate că va fi nevoie să te îmbraci sau să saluți într-un anume fel, dacă respecți obiceiurile locului localnicii îți vor arăta respect la rândul lor.

Citește și:

Încearcă să reții și câteva fraze în limba nativă a locului, vei face o primă impresie bună dacă vrei să te împrietenești cu oamenii din zonă.

6. Împachetează corespunzător

Dacă pleci într-o excursie de explorare și aventură împachetează doar lucrurile de care ai cu adevărat nevoie. Documentează-te înainte despre locul în care vei ajunge, ia-ți cu tine câteva lucruri esențiale cum ar fi spray contra țânțarilor sau absorbante și află ce lucruri poți cumpăra mai ieftin chiar de la destinație. Lasă loc în bagaj și pentru suveniruri.

Pregătește din timp toate cele de mai sus și, nu în ultimul rând, pentru o experiență minunată, pleacă la drum cu mintea deschisă și cu o atitudine pozitivă!

Citește și:

Surse foto: Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
30 Iulie 2018
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.