Setari Cookie-uri

Advertorial Turist în România: Atracții mai puțin cunoscute de-a lungul Dunării 

Alătură-te campaniei Culori pe cale de dispariție și adoptă culorile Dunării și ale Deltei. Cu ajutorul tău WWF România va putea să salveze un ecosistem unic.

Dunărea traversează în România 26 de localități, pe o distanță de peste 1000 de kilometri. Zona a fost identificată de către WWF ca fiind una dintre cele mai importante regiuni de biodiversitate din lume. Fluviul adăposteşte o mare diversitate de specii și habitate rare şi periclitate. De asemenea, este o regiune cu un bogat patrimoniu cultural, în care viaţa localnicilor se împletește cu viaţa fluviului.

Obiective turistice pe Clisura Dunării

Defileul Dunării sau Clisura Dunării se întinde pe o distanță de 150 de km, de la intrarea fluviului în țară și până la Gura Văii. Turistul îndrăgostit de natură și istorie are de făcut opriri la castrul roman de la Moldova Nouă, la Șvinița - cu livezile sale de smochini, pământul roșiatic și clima mediteraneană unică pentru țara noastră și, bineînțeles, la „Cazanele Dunării”. Acolo unde fluviul „fierbe”, iar stâncile majestuoase te salută din apă și unde chipul lui Decebal stă semeț sculptat în stâncă.

Traversăm apoi Orșova, oraș așezat la poalele Munților Almăjuiului, și ne îndreptăm spre Drobeta-Turnu Severin. Nu înainte de a face oprire la Porțile de fier I, unde putem vizita și Muzeul care spune povestea acestora. Drumul se îndepărtează de aici de fluviu, dar revine în județul Mehedinți, unde poți descoperi o mini Deltă, puțin știută de omul de rând – în dreptul localității Gârla Mare.

Lunca indundabilă a Dunării, o provocare pentru ecologiști

De-aici încolo, intrăm în zona „de lucru” pentru ecologiști, unde comuniștii au făcut desecări care au distrus lacuri precum Potelu, Greaca, Bistreț, Rast sau Nedeia. Aceste lacuri rețineau apa în timpul inundațiilor și erau o sursă importantă de pește. În prezent, lipsa acestor lacuri duce la consecințe grave în perioadele de inundații. Sunt zone unde turismul ar putea înflori, dacă fostele lacuri ar fi redate naturii.

Iar traseul ar trebui să continue apoi până spre Mahmudia, acolo unde WWF a lucrat alături de autorități și a creat un colț de Deltă la doar o traversare de un sfert de oră. Aici există acum o baltă pentru pescuit și recreere pentru iubitorii Deltei care vor să rămână „pe uscat”.

Adoptă culorile Dunării și ale Deltei

Alătură-te campaniei Culori pe cale de dispariție și adoptă culorile Dunării și ale Deltei. Cu ajutorul tău WWF România va putea să salveze un ecosistem unic. WWF desfășoară un program amplu de reconstrucție ecologică în lungul Dunării: Mahmudia, Gârla Mare, Balta Geraiului. De asemenea, monitorizează legislația ce poate afecta Dunărea și Delta, dar și alte râuri, și ia poziții vizavi de neregularități. Daca sunt construite microhidrocentrale (MHC) și baraje în lungul râurilor ce nu respectă condițiile de mediu, organizația acționează în instanță. În plus, cartează pădurile ripariene, cele de pe malul râurilor, cu valoare ridicată de conservare.


Kudika
18 August 2019
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.