Setari Cookie-uri

Ce ar trebui să ştii înainte să pleci la muncă în străinătate

Înainte de a pleca la muncă în străinătate, asigura-te că faci o alegere bine informată și, mai ales, că vei fi in siguranță.

În ultimele două decenii, milioane de români au ales să îşi construiască un trai mai bun muncind în străinătate. În 2019, ministrul pentru Românii de pretutindeni de la acel moment, Natalia Intotero, susţinea, potrivit Mediafax, că motivele cel mai des invocate de românii care părăsesc ţara sunt „neajunsurile materiale cotidiene, veniturile mici, lipsa unui loc de muncă decent, stabilitatea, calitatea slabă a clasei politice de-a lungul timpului, corupția”. Aşadar, mulţi dintre români aleg să se stabilească şi să lucreze în alte ţări atraşi de un mediu de muncă mai stabil şi de salarii mai bune.

Dacă şi tu te-ai decis să faci acest pas şi să mergi să lucrezi, pentru o perioadă limitată sau pe termen lung, în străinătate, iată câteva aspecte pe care ar trebui să le iei în considerare.

Citește și:

O bună informare

Multe agenţii de recrutare propun diferite tipuri de joburi, unele sunt exclusiv pentru femei sau doar pentru bărbaţi, altele nu specifică sexul angajaţilor, în timp ce unele propun locuri de munca in strainatate pentru cupluri. Odată ce ai identificat tipul de anunţ care este convenabil pentru profilul tău, ia legătura cu agenţia şi cere cât mai multe detalii: tipul de contract care ţi se oferă, durata angajării, condițiile de încetare a contractului sau de reangajare, durata orarului de muncă și zilele de concediu (dacă este cazul), salariul net trecut în contract, moneda în care se efectuează plata, modalitățile de plată și datele de plată a salariului, alte sporuri pentru ore suplimentare și alte drepturi salariale, informaţii despre asigurarea medicală și de viață şi despre acordarea de despăgubiri în caz de boli profesionale, accidente de muncă sau deces.

Citește și:

Atenţie la firma care face recrutările

Înainte de a semna orice contract, ar fi bine să te interesezi despre firma care face recrutările. Nu puţine au fost cazurile în care firme fictive de recrutare au servit drept paravan reţelelor de proxeneţi sau de trafic de fiinţe umane, aşa că fii foarte atentă! Procesul prin care poţi verifica dacă firma cu care intenţionezi să semnezi un contract este serioasă sau nu este destul de simplu: toate firmele care plasează forţă de muncă trebuie să aibă înregistrat acest obiect de activitate la Registrul Comerţului. De asemenea, au nevoie şi de o autorizaţie de la Inspectoratul Teritorial de Muncă, de unde poţi cere lista acestor societăţi acreditate din judeţul tău. De obicei, astfel de informaţii sunt disponibile online. În plus, poţi face cercetări pe internet, pe diferite forumuri pe acest subiect, sau poţi cere informaţii la consulatul României din ţara de destinaţie. Dacă au fost oamenii păcăliţi de o anume agenţie, este foarte probabil să existe sesizări în acest sens la consulat.

Citește și:

Cazarea

Un aspect foarte important este legat de cazare. Mulţi angajatori din străinătate asigură cazarea angajaţilor, mai ales atunci când este vorba despre muncitori sezonieri din domeniul agriculturii. Dacă nu ţi se oferă cazare, trebuie să îţi cauţi singură o locuinţă. În acest caz trebuie să ai în vedere bugetul de care dispui, salariul care ţi se acordă, cartierul în care vrei să locuieşti, distanţa faţă de locul de muncă şi costul mijloacelor de transport.

Condițiile de viaţă

Când vorbim despre ţări precum Italia, Spania sau Franţa, care au o lungă tradiţie în primirea imigranţilor din România, este uşor să te informezi cu privire la condiţiile de trai. Deseori, poţi primi informaţii direct de la alţi români care s-au stabilit în ţara respectivă. Dacă vorbim despre ţări mai îndepărtate, în care comunităţile de români sunt mai reduse, este recomandat să te informezi din surse cât mai sigure cu privire la condiţiile de viaţă, cultura, tradiţiile şi specificul locului. Pe reţelele de socializare sau pe YouTube poţi găsi informaţii foarte practice, de exemplu, despre cât costă un coş de cumpărături săptămânal în diferite ţări, ceea ce îţi va da o idee despre cum poţi să îţi planifici bugetul înainte să iei primul salariu.

Citește și:

O sursă sigură de informaţii privind diferite aspecte este și site-ul misiunii diplomatice a României în ţara respectivă sau consulatul ţării respective de la Bucureşti.

Învaţă (pe cât posibil) limba

După semnarea contractului, în condiţiile în care ai ceva timp la dispoziţie până la plecare, încearcă să înveţi măcar câteva fraze în limba ţării respective. Pe lângă aspectul practic, te va face să te simţi mai încrezătoare şi mai puţin izolată. Nu îţi face griji dacă nu ştii prea multe cuvinte sau dacă nu pronunţi încă bine, căci vei învăţa mai mult la faţa locului. Poţi găsi diferite cursuri de limbi străine online, unele fiind chiar gratuite.

Ia legătura cu ambasada şi consulatul

Chiar înainte să pleci sau odată ajunsă pe teritoriul altei ţări, informează ambasada României sau cel mai apropiat consulat de oraşul în care te afli despre prezenţa ta pe teritoriul acelei ţări. Este important să le laşi detalii despre adresa ta şi locul de muncă şi, eventual, să te înscrii în registrul consular sau să te abonezi la newsletter-ul consular sau la pagina de Facebook a misiunii diplomatice. În felul acesta vei putea fi la curent cu informaţii care sunt de interes pentru comunitatea de români.

Citește și:

Să te muţi şi să lucrezi în altă ţară, fie şi pentru o perioadă limitată, este un gest care necesită curaj şi determinare. Ţine cont de aspectele expuse mai sus, pentru a te asigura că faci o alegere bine informată şi, mai ales, că vei fi în siguranţă.

Sursă foto: Unsplash.com

Vizionare placuta


Kudika
10 August 2020
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.