Setari Cookie-uri

Un canal de youtube, flori și castele – o nouă șansă pentru turismul local!

Cine mai știe azi că urmașii Romanovilor ar fi putut trăi fericiți până la adânci bătrâneți în frumosul castel de la Zau de Câmpie, construit special pentru ei, sau că Jules Verne și-a scris romanului „Castelul din Carpați”, vândut în milioane de exemplare în întreaga lume, inspirat de Cetatea Colț?

Cu o istorie bogată si variată, România are de oferit locuitorilor săi multe destinații turistice fabuloase, peste care se așterne adeseori praful uitării. Cine mai știe azi că urmașii Romanovilor ar fi putut trăi fericiți până la adânci bătrâneți în frumosul castel de la Zau de Câmpie, construit special pentru ei, sau că Jules Verne și-a scris romanului „Castelul din Carpați”, vândut în milioane de exemplare în întreaga lume, inspirat de Cetatea Colț? E motivul pentru care un designer florist promovează azi castelele noastre uitate îmbrăcându-le în flori. Proiectul FLORI LA CASTEL a pornit pe timp de pandemie și se transformă într-un serial documentar ambițios, ce vizează promovarea patrimoniului cultural material al României într-un fel la care nu s-a mai gândit nimeni până acum.

Citește și:

Ajutată de familie si de zeci de prieteni si voluntari, Cristina Moldovan s-a lansat într-o aventură pe YouTube în care îmbracă castelele uitate ale României în creații florale unicat în valoare de mii de euro. „Florile reprezintă viața, iar intenția proiectului este de a readuce viața în obiective arhitecturale fabuloase însă părăsite”, spune designerul, care a finanțat aceasta aventura din fondurile proprii si din donații. Cu petale de flori alese precum lisianthus sau delphinium, flori naturale, conservate, sau criogenate, de la mici sere locale sau importate, Cristina Moldovan împletește poveștile unor bijuterii arhitecturale impresionante, în episoadele unui video-documentar plin de suflet, menit să aducă în atenția turiștilor, dar mai ales a autorităților, patrimoniul cultural material al României lăsat în suferință. „Vrem ca acest proiect să genereze reacții pozitive și, împreună cu autoritățile să găsim soluții concrete de ajutor pentru edificii arhitecturale de poveste. Înțelegem să ne dăruim astfel munca pentru o țară care ar putea fi promovată și astfel: diferit și inedit”.

Citește și:

Flori la Castelul Calendar, (episodul 1) vorbește despre o tragică iubire netrăită ce-a dat naștere Castelului Calendar (Zau de Câmpie, jud. Mureș), ale cărui 12 intrări simbolizând lunile anului și 365 de ferestre, pentru tot atâtea zile, n-au apucat niciodată s-o primească pe urmașa Romanovilor pentru care baronul Istvan Ugron, fostul ambasador al Imperiului Austro-Ungar la curtea ţarului, a construit-o.

Episodul 2 ne poartă spre Țara Hațegului, pe urmele exploratorului Jules Verne în presupusa sa vizita incognito în România la Cetatea Colț (comuna Râu de Mori, jud. Hunedoara), vizită ce-a dat naștere romanului „Castelul din Carpați”, vândut în milioane de exemplare în întreaga lume. „Florile sunt alese din punct de vedere armonie, cromatică, echilibru, ritm, reprezentativitate pentru proiect, grad de rezistență, simbolistica asociată cu obiectivul respectiv dar și ținând cont de energia pe care o transmite mixul cromatic realizat.” Pentru fiecare episod, un grup de aproape 30 de actori amatori și profesioniști fotografi și videografi joacă, decorează, ilustrează, scriu scenarii, montează, practic pun mână de la mână și aduc pe YouTube legenda fiecărui edificiu în cheie florală.

Citește și:

Cristina Moldovan a absolvit facultatea de jurnalism, dar a făcut cariera în advertising și management. A coordonat aproape 10 ani publicitatea unor branduri reputate din presa românească și internațională. Au venit însă copiii, doi la numar, și dorinta unei vieți mai liniștite departe de tumultul Bucurestiului, așa că soții Moldovan au spus adio Capitalei și-au ales un oraș mai sănătos, cu un ritm mai așezat (Brașovul), unde au continuat să lucreze în sistemul multinațional. Dupa alți 5 ani însă, Cristina a lăsat în spate multinaționalele, și-a dat demisia și-a ales calea antreprenoriatului. A obținut certificarea de Master in Foundation in Floral Design și, în 5 ani pe cont propriu, a organizat sute de evenimente private decorate cu flori. “Să lucrezi cu mâinile e terapeutic, iar atunci când faci din pasiunea ta o muncă te simți binecuvântat! FLORI LA CASTEL este proiectul meu de suflet al cărui creator, povestitor, scenarist și designer florist sunt”. Designerul florist spune că va continua documentarul cu încă 8 episoade despre castele și cetăți mai puțin cunoscute publicului larg, deopotrivă românesc și internațional.

Citește și:

Cristina pornește de la povestea din spatele edificiului, de cele mai mute ori uitată undeva prin analele istoriei locale, care e scoasă la lumină și trecută în mediul online prin recreerea ei în cadrul unui episod video dedicat. Pentru fiecare episod, un grup de aproape 30 de actori amatori și profesioniști fotografi și videografi coordonați de Cristina Moldovan joacă, decorează, ilustrează, scriu scenarii, montează, practic pun mână de la mână și aduc pe YouTube legenda fiecărui edificiu în cheie florală. „Florile reprezintă viața, iar intenția proiectului este de a readuce viața în obiective arhitecturale fabuloase însă părăsite”, spune designerul, care a finanțat până acum aceasta aventură din fondurile proprii și din donații. „Vrem ca acest proiect să genereze reacții pozitive și, împreună cu autoritățile, să găsim soluții concrete de ajutor pentru edificii arhitecturale de poveste, impulsionând potențialul turistic al locului. Înțelegem să ne dăruim astfel munca pentru o țară ce-ar putea fi promovată și astfel: creativ, diferit și inedit”.

Citește și:

Episodul 3 al documentarului a luat deja calea procesului creativ, însă Cristina prefă ca misterul să își păstreze mrejele până la lansarea lui pe canalul de Youtube Pictural By Cristina M.

Vizionare placuta


Kudika
8 Noiembrie 2020
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.