Setari Cookie-uri

Insulele Maldive, dincolo de plaje și apusuri spectaculoase

Abia atunci când hidroavionul condus de un pilot iscusit vă va transporta  peste o întindere albastră luminoasă, vă veți da seama ce înseamnă Maldive – o țară fără munți, fără râuri, fără metropele dezvoltate pe verticală, ci doar cu puncte colorate de atoli în formă de inel, numite farouri, așezate ca picăturile de cerneală pe o hârtie de sugativă.

Aceasta este cea mai joasă și mai plată țară din lume, cu un nume potrivit; Maldive este derivat din „mala dwips” care înseamnă “ghirlandă de insule”.

Informații practice

Atolii de corali de aici sunt formați din coroanele unui lanț muntos vulcanic străvechi, scufundat. Toate insulele sunt joase, niciuna nu se ridică la mai mult de 1,8 metri deasupra nivelului mării, iar barierele de recif le protejează de efectele distructive ale musonilor.

Sezonul ploios, care dureaza, cu aproximație, din mai până în august, este adus de musonul sud-vestic; din decembrie până în martie musonul nord-estic aduce vânturi uscate și blânde, iar temperatura medie anuală variază între 24 și 30 ° C.

Atolii au plaje cu nisip foarte fin și alb, lagune și plante luxuriante. Peștii abundă în recifurile de corali, lagunele și mările adiacente insulelor. Viața marină în Maldive este extrem debogată, fapt pentru care toți vizitatorii sunt fascinați de lumea subacvatică dominată de pisici și diavoli de mare, rechini-ciocan, rechini-balenă, peștii- frunză și mulți alții.

Citește și:

Majoritatea hotelurilor au panouri de sticlă montate pe podea, permițând oaspeților să urmărească un spectacol subacvatic constant.

Maldive este locul în care trebuie să mergeți dacă vreți să redescoperiți „partea însorită a vieții”. Acesta este sloganul insulelor și promite vizitatorilor experiențe complexe, ce trec dincolo de percepția simplistă că Maldive este doar despre plajă.

Pare aproape imposibil ca o națiune ca aceasta, cu 1.200 de insule răspândite pe 820 km în Oceanul Indian, să existe, darămite să ofere facilități moderne precum Wi-Fi, spa-uri, bungalouri peste apă și ginuri-tonice artizanale!

Top atracții în Maldive

Pentru cei care preferă o vacanță la soare, si care vor sa fugă de frigul de la noi din sezonul rece, Maldive este alegerea perfectă pentru petrecerea zilelor la plajă, admirarea apusurilor de soare și savurarea fructelor de mare delicioase.

Citește și:

Dar povestea este puțin diferită pentru pasionații de aventură și exploratori. Pentru ei, există diverse lucruri de făcut în Maldive, care va face din vacanța lor o experientă reușită.
De aceea ne-am gândit la un ghid rapid pentru ei:

Întalnirea cu delfinii

Ați văzut vreodată un grup de delfini sărind în și din marea azurie? Ei bine, marea Maldivelor este locul ideal pentru o așa experiență și asta ar schimba modul în care priviți marea pentru totdeauna. Una dintre cele mai răspândite specii de delfini care se găsește aici se numește „spinner” , și dacă veți fi norocoși, veți vedea delfinii cum se adună cu miile în formă de „păstaie” și se vor juca sărind și învârtindu-se sfredelind aerul.

Sunt ușor de urmărit pentru ca ei funcționează după un program bine stabilit: se hrănesc noaptea în larg și vin la atoli dimineața, devreme, pentru a se întoarce la ocean după-amiază.

Citește și:

Multe resorturi organizează excursii zilnice în zonele specifice, astfel încât să puteți vedea delfinii spinner foarte entuziaști în habitatul lor natural.

Scufundări și snorkelling

Vacanța în Maldive devine și mai interesantă prin prisma activităților legate de apă, precum scufundări și snorkelling.

Scufundarea în căutarea “Diavolului de mare” dezvăluie o lume pe care, probabil, ați văzut-o doar în filme. Manta Ray sau Diavolul de mare este un pește de dimensiuni mari, plat, cu o formă ciudată. Acești pești sunt renumiți pentru aspectul lor unic, “Manta”, însemnând o pătură sau o mantie. Acești uriași blânzi pot fi observați în numeroase regiuni ale Insulelor Maldive. În mod similar, Fotteyo este un loc popular pentru scufundări care are nenumărate peșteri. Peștii pelagici, diavolii de mare, pestii frunză si rechinii – ciocan domină această zonă a oceanului. Alte locuri recomandate pentru scufundări și snorkelling sunt Kudarah Thila, Kuredhoo Express, Rakeedhoo Kandu, Kuramathi House Reef, Maa Kandu, HP Reef și Guraidhoo Kandu.

Citește și:

Servitul mesei împreuna cu o famile de localnici

Pentru a trăi esența reală a locului, mai ales dacă ați optat pentru cazarea pe una dintre insulele locuite de populația locală, explorați piețele din apropiere si cumpărați legume proaspete, împrieteniți-vă cu oamenii din zonă și încercați să învățați de la ei câteva rețete tradiționale pe care le veți savura împreună.

Din insulă în insulă

Fiind un arhipelag de 1190 de insule de corali, Maldive are un farmec propriu. Aproximativ 200 dintre aceste insule sunt locuite, câteva sunt populate de localnici și 156 sunt pe deplin cucerite de resorturi luxoase. Vă recomandăm să nu stați într-un singur loc, ci fie să închiriați o barcă și să faceți excursii de o zi pe insulele din apropiere, fie sa locuiți efectiv pe un vas timp de mai multe zile, ocazie cu care veți ajunge în locuri mai puțin cunoscute, mai îndepărtate și vă veți putea bucura de o experiență diferită.
În unele dintre aceste insule veți întâlni localnici și veți afla informații despre cultura lor unică, în altele veți descoperi artiști locali sau veți putea urma cursuri de muzică tradițională și dans. În timp ce navigați de la o insulă la alta, vă puteți opri și pentru snorkelling și scufundări.

Citește și:

Navigare cu catamaranul

Urcați într-un catamaran cu prietenii și explorați apele strălucitoare ale Oceanului Indian din Maldive. Uitați-vă la frumoasele insule în timp ce treceți pe lângă ele și luați toată această frumusețe cu voi. Navigarea liberă în ocean este una dintre cele mai deosebite experiențe din Maldive. Aici puteți face fotografiile perfecte și astfel să luați cu voi câteva amintiri pe care nu le veți uita niciodată.

Plimbare cu caiacul

Cu caiacul prin apele cristaline ale Maldivelor este ca și cum ai trăi un vis. Plecați într-o călătorie proprie cu un caiac și veți cunoaște frumusețea acestei mări! Veți fi surprinși de liniștea care vă înconjoară și care vă va rămâne mult timp după ce ați părăsit acest loc.

Citește și:

Mers subacvatic

Ți-ai imaginat vreodată cum ar fi să mergi în interiorul oceanului și să privești îndeaproape viața subacvatică? Ei bine, totul este posibil și cel mai bine este să experimentați acest lucru în Maldive. Perioada dintre ianuarie și aprilie este considerată cea mai bună pentru acest sport.

Yoga

Clima capricioasă și mediul relaxant fac o zi perfectă pentru sesiunile de yoga și fitness. Diferite stațiuni din Maldive oferă aceste servicii cu ajutorul celor mai buni instructori ai lor. Deci este relaxare și fitness în același timp! Turiștii care vizitează Maldive se înscriu în număr mare la sesiunile de yoga la apus și răsărit.

Adoptă un coral

Zilele tale de Robinson Crusoe aici pot fi delicios de simple – doar te dai cu o “tonă” de cremă de protecție solară și îți cufunzi degetele de la picioare în nisipul alb. Dar pentru cei care doresc ceva diferit, Maldive oferă inițiative ecologice cu care turiștii pot face voluntariat.
Ceea ce este doar slogan în altă parte, aici este realitatea deoarece cel mai înalt punct este la doar 1, 8 metri deasupra nivelului mării, iar cercetătorii prezic că cea mai mare parte a țării va fi sub apă până în 2070.

În loc să fii un “vagabond” al plajelor, fă-ți puțin timp pentru mediu, adoptând un recif de corali!

Cum ajungi în Maldive?

Pentru turiștii din România, tradițional, perioada în care călătoresc în această destinație este noiembrie – martie.

Cele mai importante agenții din piață au lansat deja zborurile tip charter, din Bucuresti și din Cluj, iar primele plecări sunt programate la finalul lunii noiembrie.

Pachetele oferite sunt de 7, 14 sau chiar 21 de zile.

Conform mae.ro, turiștii care călătoresc în Maldive pot obține viza la sosire si trebuie să dețină o confirmare a rezervării hotelului pentru întregul sejur într-o unitate turistică înregistrată.

Toate categoriile de călători, inclusiv cei care au efectuat schema completă de vaccinare împotriva COVID-19, trebuie să dețină un rezultat negativ al unui test PCR pentru COVID-19, efectuat înainte de intrarea în Maldive.

În acest moment, Maldive este pe lista galbenă pentru România, însă vă recomandăm să verificați acest lucru în apropiere de data plecării.

Sursa foto: visitmaldives.com

Vizionare placuta


Kudika
28 Octombrie 2021
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.