Setari Cookie-uri

Călătorește ecologic și autentic. Vezi cum să începi să faci și tu asta

Îți dorești responsabilitate față de mediu și cultura locală? Super, vezi cum să călătorești în acest mod aparte. Experiențele din destinația aleasă pot fi într-adevăr surprinzătoare!

Alege o destinație „eco-friendly”

Primul pas este simplu, și anume să ai în vedere o destinație care adoptă lucruri și măsuri pentru un turism durabil și prietenos cu mediul înconjurător.

În general, multe insule adoptă măsuri eco, așa cum sunt Insulele Azore sau Islanda. Totodată, sunt destule orașe, mai mici sau mai mari, care reușesc promovarea unui turism ecologic. Zermatt, Copenhaga, Singapore sau Cape Town sunt doar câteva idei de locuri din care să te inspiri. De asemenea, Slovenia vine cu destule locuri „eco-friendly” sau te poți gândi negreșit la o călătorie inedită în Peru.

Deplasează-te cu mijloace electrice

Dacă plimbările citadine sau drumețiile în natură nu sunt de ajuns pentru tonusul tău fizic și ai nevoie de o mobilitate mai mare în destinația ta de vacanță, poți încerca deplasări cu bicicleta sau trotineta electrică. Amsterdam, Hamburg sau Bruges sunt doar câteva dintre orașele turistice europene ideale pentru a face asta fără stres, având rute dedicate.

Citește și:

Ai o distanță mai mare de efectuat, respectiv vrei să ajungi de la un oraș în altul? Alege să te deplasezi cu trenul, mai ales că, cel puțin în spațiul european, există o rețea feroviară electrificată, cu trenuri rapide și confortabile.

Cumpără suvenire și cadouri autentice

Poate nu îți stă în fire să te întorci fără niciun obiect achiziționat din locurile vizitate. Nu este neapărat un lucru rău să faci asta, dar cel mai bine cumperi suvenire locale, fie pentru tine, fie pentru cei dragi.

Uită-te după obiecte artizanele, poate din ceramică, care să fie produse chiar în locul pe unde te-ai plimbat. În acest mod, vei susține atelierele de creație, respectiv economia locală. Pentru cei mici, orientează-te către cadouri Montessori, și evită astfel lucrurile făcute din plastic.

Citește și:

Cazează-te în unități de cazare „verzi”

Caută „eticheta ecologică” pentru hotelul, pensiunea sau vila în care vei sta. Această certificare înseamnă, printre altele, o alimentare electrică prin intermediul panourilor solare, sunt luate măsuri pentru diminuarea consumului de apă în cameră, se utilizează produse de curățare și dezinfectare cu impact zero asupra mediului, colectarea deșeurilor se face în mod corespunzător sau unitatea de cazare propune realizarea unor itinerarii ecoturistice în detrimentul celor clasice, cum ar fi un safari.

Este foarte posibil să găsești mai greu astfel de cazări în unele destinații sau, și mai enervant, să fie „hotel eco” doar în broșura de prezentare. Pe măsură ce tot mai mulți turiști vor căuta astfel de locuri de cazare, lucrurile se vor schimba.

Citește și:

Încearcă mâncarea locală

Dacă mănânci ca un turist, vei rata foarte multe experiențe culinare de care să îți aduci cu adevărat aminte. Închipuie-ți doar că servești aceleași alimente uzuale pe care poate le consumi și acasă. Însă, dacă vei alege să mănânci ca un localnic, vei observa diferențe poate greu de imaginat inițial.

Caută restaurante mici sau de familie, și mergi prin piețe locale care vin cu tot felul de alimente proaspăte, unele gata de consumat. Aprozarele tradiționale sunt și ele o idee bună, dar și să descoperi un mic festival gastronomic. Bucătăria locală este o experiență în sine, ce nu se compară cu clasicul meniu „à la carte” pe care ți-l oferă numaidecât un restaurant obișnuit. Abia după ce încerci, poți face comparații pe măsură.

Citește și:

Deși costurile pot fi ceva mai mari față de turismul convențional sau de masă, cel puțin pânâ când mai mulți operatori turistici se vor alinia cerințelor și legislațiilor „eco-friendly”, călătoriile cu responsabilitate față de mediu și cultura locală vin cu multe experiențe inedite.

Sursa foto: Shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
5 Iulie 2022
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.