Setari Cookie-uri

De ce ar trebui să alegi o vacanță în Ardeal

Alege Ardealul ca viitoare destinatie de vacanta si bucura-te alaturi de cei dragi de toate frumusetile lui.

Trăim într-o eră a conexiunilor rapide. Întregul mapamond a devenit un loc accesibil tuturor celor care vor să-l exploreze. Destinațiile din ținuturi îndepărtate care, în urmă cu doar câteva zeci de ani, puteau fi atinse abia după zile sau săptămâni întregi de călătorie, sunt astăzi la doar câteva zeci de ore de zbor distanță.

Doritorii de aventură sau relaxare sunt asaltați de nenumărate oferte, care de care mai ispititoare, așa încât alegerea locului în care îți vei petrece următoarea vacanță este deja o mică problemă.

Știm cu toții că, din diferite motive, vacanțele în locuri exotice sunt din ce în ce mai căutate, în dauna celor care se găsesc foarte aproape de noi și care ar merita un plus de atenție. Iată de ce dorim să-ți venim în ajutor și îți prezentăm câteva motive care te-ar putea îndemna să alegi ca viitoare destinație a vacanțelor tale Ardealul, prea puțin prețuit la adevărata sa valoare.

Citește și:

Ospitalitatea locuitorilor

Fie că vei alege o pensiune mică dintr-un sat transilvănean sau vei vrea să explorezi frumusețile unui oraș cu încărcătură istorică, vei întâlni mereu oameni calzi și primitori, gata oricând să-ți dea o mână de ajutor. Bucuroși de oaspeți, comunicativi și săritori, vor ști să te îndrume atunci când ai rătăcit drumul, îți vor indica cele mai frumoase locuri pe care le poți vizita și te vor ajuta ori de câte ori vei fi în impas.

Mâncarea savuroasă, gătită cu suflet

Pentru iubitorii de experiențe culinare și nu doar pentru ei, Ardealul deține un tezaur gastronomic. Influențele germane sau maghiare, dar și cele muntenești și-au pus amprenta pe modul de a găti al ardelenilor. Varza a la Cluj, reteta galuste cu prune, supa de chimen, mămăliga toponită, gulașul sau plăcinta cu rubarbă sunt doar câteva dintre bunătățile locale de care te vei bucura în Transilvania. În cazul în care pașii te vor purta prin preajma stânelor, destul de răspândite în zonă, nu ezita să le vizitezi; bunătățile pregătite acolo sunt naturale și savuroase.

Citește și:

Peisajele de o frumusețe fără egal

Natura a fost extrem de generoasă cu Ardealul. Este greu să alegi între crestele Apusenilor, podișul transilvan cu viile sale, dealurile care adăpostesc sate mici, cu case tradiționale pierdute în vegetația bogată sau văile râurilor, unde ceața fină și atmosfera de basm te îndeamnă la reverie. Aproape oriunde te-ai duce, vei întâlni locuri de o frumusețe ireală, care îți taie răsuflarea. Mirificele peisaje nu sunt cu nimic mai prejos decât zonele turistice ale Elveției, Greciei, Franței sau Spaniei și te pot încânta în orice anotimp.

Castelele medievale

Ardealul respiră istorie. Toate popoarele care au locuit aici au contribuit din plin la zestrea istorică a zonei transilvane. Sunt locuri încărcate de tradiție, care ar trebui vizitate măcar o dată în viață. Oferta este, cu adevărat, generoasă: castrele romane de la Porolissum (comuna Moigrad, Sălaj), Potaissa (Turda) sau Ulpia Traiana Sarmizegetusa, fortărețele din Feldioara, Făgăraș, Râșnov sau Câlnic, castelul Bran, cetatea Huniazilor, castelele Bethlen sau Banffy și multe altele. Nu în ultimul rând, un loc aparte îl ocupă cetatea Sighișoarei, al cărei centru istoric este inclus în patrimoniul mondial UNESCO.

Citește și:

Bisericile fortificate

Alături de castelele, cetățile și conacele nobiliare, Transilvania se mândrește și cu o pleiadă de biserici fortificate, care au ocrotit locuitorii în vremuri de asediu sau război. Cu o arhitectură care le deosebește de cele din Muntenia sau Moldova, multe dintre ele sunt folosite și astăzi și pot fi vizitate. Dacă te vei afla în zonă, nu ar trebui să le ocolești. Multe fac parte din patrimoniul UNESCO și sunt bine întreținute: Prejmer, Saschiz, Câlnic, Hărman sau Cisnădie.

Sperăm că cele câteva motive pe care ți le-am prezentat ți-au trezit interesul. Așsadar, de ce nu ți-ai planifica viitoarea vacanță în Ardeal?

Sursa foto: Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
15 Septembrie 2022
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.