Setari Cookie-uri

Știați că există o capitală europeană a vacuțelor? Descoperă statutele inedite din orașul Ventspils – GALERIE FOTO

Ventspils, un oraș pitoresc situat pe țărmul Mării Baltice în Letonia, este cunoscut pentru multe lucruri: portul său animat, plajele sale frumoase și atmosfera sa vibrantă. Dar printre toate acestea, există o atracție unică care a captat imaginația și inimile vizitatorilor deopotrivă - statuile cu vaci.

Aceste statui jucăușe, care înfățișează vaci în diverse costume, au devenit un simbol al orașului Ventspils și un punct de atracție pentru turiștii din întreaga lume. Cu aproximativ 30 de astfel de statui răspândite în tot orașul, fiecare având propria sa personalitate și poveste, este imposibil ca cineva să treacă pe lângă ele fără să zâmbesca și să se simtă captivat de farmecul lor neobișnuit.

Totuși, ca să le vezi nu trebuie să călătorești până în Letonia, le poți admira în galeria foto.

Cum au apărut statuetele în Ventspils?

Originile acestor statui sunt pline de culoare și creativitate. În 2002, Ventspils a găzduit evenimentul Cow Parade 2002, considerat cel mai mare și cel mai reușit eveniment de artă publică din lume. La acea vreme, 26 de vaci din fibra de sticlă de mărime naturală au fost transformate în opere de artă minunate și vândute la o licitație de caritate. Șase exponate din acea ediție a Cow Parade sunt încă expuse în Ventspils.

Citește și:

Pentru a marca aniversarea a zece ani de la Cow Parade 2002, în 2012, străzile, piețele și parcurile din Ventspils au fost din nou vizitate de 24 de participanți colorați și diversificați ai Cow Parade Ventspils 2012. Noile statui au fost create create de artiști din Letonia, Lituania, Estonia și chiar Azerbaidjan. Ca parte a proiectului de patronaj, toți banii strânși din vânzarea operelor de artă au mers către caritate - a fost construit un loc de joacă pentru elevii orfelinatului Selga, iar vacile au mers către noii lor proprietari după licitație, dar unele dintre ele încă încântă vizitatorii orașului și locuitorii din Ventspils.

În prezent, orașul găzduiește 28 de sculpturi de vaci de diferite dimensiuni și culori, create de artiști celebri letoni și străini. Există 25 de vaci din fibra de sticlă de dimensiuni naturale și 3 vaci mari în oraș - Vaca Marinar, Vaca Florar și Vaca Călătoare - de 4 metri înălțime și 7 metri lățime.

Citește și:

Aproape 10 ani mai târziu, o nouă văcuță, numită Ghetto Games Cow, s-a alăturat paradei, iar materialul vizual a fost creat de Vladislavs Lakše, artistul de origine letonă de renume mondial.

Vaca a fost creată în spiritul festivalului de sporturi extreme și înfățișează sportivi din Ventspils - Tomas Grīnbergs, Madars Apse și Kārlis Lasmanis, precum și alte personalități cunoscute din domeniul sportiv.

Pentru turiști, a fost creată o hartă pentru a facilita găsirea tuturor vacilor din Ventspils. O activitate deosebită pentru ce mici să „vâneze” și să găsească fiecare statuie.

Foto: Alexander Tolstykh /shutterstock


Kudika
16 Mai 2024
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:
Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.