Setari Cookie-uri

Galerie foto din Cappadocia: Eco-Turism și tradiții centenare într-un peisaj de o frumusețe suprapământeană

Cappadocia este un tărâm al contrastelor, o regiune fascinantă din Turcia (Türkiye) care combină peisaje lunare spectaculoase, o istorie antică captivantă și tradiții culturale bogate.

Situată în inima Anatoliei, Cappadocia atrage anual mii de turiști din întreaga lume, inclusiv din România, dornici să exploreze frumusețea sa naturală și să descopere misterele orașelor subterane și bisericilor săpate în stâncă.

Frumusețea geografică a Cappadociei

Cappadocia este renumită pentru formațiunile sale geologice unice, cunoscute sub numele de „hornurile zânelor”. Aceste structuri spectaculoase sunt rezultatul erupțiilor vulcanice și eroziunii de-a lungul mileniilor, creând un peisaj ce pare desprins dintr-o altă lume. Valea Ihlara, cu canionul său adânc și verdeața luxuriantă, și Parcul Național Göreme, inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO, sunt doar câteva dintre minunile naturale ale regiunii. Pe lângă acestea, se remarcă și Valea Dragostei, cu formațiunile sale specifice, și Valea Porumbeilor, unde poți observa nenumăratele cuiburi de porumbei sculptate în stâncă. O altă atracție notabilă este Uçhisar, un castel natural oferind priveliști panoramice asupra întregii regiuni.

Citește și:

Istoria și cultura Cappadociei

Istoria Cappadociei este la fel de captivantă precum peisajele sale. Regiunea a fost locuită încă din perioada preistorică și a fost martoră la diverse civilizații, inclusiv hitiți, persani, romani și bizantini. Orașele subterane, precum Derinkuyu și Kaymakli, au fost construite pentru a proteja locuitorii de invaziile externe, iar bisericile săpate în stâncă din Goreme, cu frescele lor bine conservate, sunt mărturii ale credinței și artei bizantine. Aceste orașe subterane, cu până la 18 etaje adâncime, includeau capele, bucătării și spații de locuit, demonstrând ingeniozitatea locuitorilor antici. În plus, orașele Avanos și Ürgüp sunt renumite pentru meșteșugurile tradiționale, cum ar fi ceramica și țesăturile.

Citește și:

Eco-turismul în Cappadocia se concentrează pe protejarea și conservarea frumuseților naturale și a patrimoniului cultural al regiunii, în timp ce oferă o experiență autentică și responsabilă pentru vizitatori. Iată câteva aspecte cheie ale eco-turismului în Cappadocia:

Turismul în zonă este construit bazat pe practici care respectă mediul înconjurător, inclusiv protejarea formațiunilor geologice unice ale regiunii. Agențiile de turism și autoritățile locale încurajează vizitatorii să respecte zonele naturale fragile și să evite impactul negativ asupra peisajului.

Hotelurile, restaurantele și alte afaceri turistice din Cappadocia adoptă măsuri pentru reducerea consumului de energie și apă, precum și pentru gestionarea adecvată a deșeurilor. Multe unități de cazare utilizează energie regenerabilă și tehnologii eco-friendly pentru a minimiza impactul asupra mediului.

Citește și:

Promovarea culturii locale și a economiei durabile

Eco-turismul în Cappadocia sprijină comunitățile locale și meșteșugurile tradiționale, cum ar fi olaritul și țesăturile. Vizitatorii sunt încurajați să cumpere suveniruri și produse locale autentice, contribuind astfel la susținerea economiei locale și la conservarea tradițiilor culturale. Mai mult de atât, cele mai multe dintre preparatele savuroase de care te vei bucura în această regiune vin direct de la producători locali, tocmai pentru a sprijini economia locală. Un astfel de exemplu este King`s Valley, o afacere de familie care oferă experiențe autentice turiștilor.

Proprietarul preia turiștii într-un mijloc inedit de transport și le oferă întâi un tur al regiunii în care povestește despre frumusețile zonei. Deloc surprinzător, se oprește din loc în loc și culege de câmpuri câte o mână de verdeață proaspătă pe care e posibil să o regăsești ulterior în farfurie. Dimineața poți sevi aici un mic dejun tradițional cu mâncare proaspătă crescută în gospodăria Kings Valley. Laptele, ouăle, fructele și legumele sunt toate cultivate local. După micul dejun, poți explora împrejurimile cu geografie spectaculoasă specifică zonei, iar cei mai mici dintre vizitatori se pot împrieteni cu păsările, văcuțele sau măgărușii de la Kings Valley. Între timp, cei mari pot lua parte o cooking master class cu mâncare tradițională turceasă. E foarte posibil ca o parte din felurile de mâncare să sune cunoscut, dar tehnicile de combinare a ingredientelor pentru ardei umpluți sau sarmale în foi de viță pot fi surprinzătoare. În plus, o astfel de activitate poate fi poarta către nostalgia copilăriei, atunci când cei mai norocoși dintre noi au trebăluit în bucătăria de vară a bunicilor, acolo unde miroase a lemn ars, a fructe și a dragoste.

Citește și:

Educație și conștientizare

Programelor de educație ecologică și ghidurilor turistice informate le revine rolul de a educa vizitatorii despre importanța conservării mediului și a patrimoniului cultural. Prin intermediul turismului responsabil, se încearcă să se promoveze o atitudine de respect și protejare a resurselor naturale și culturale pentru generațiile viitoare.

Cum ajungi în Cappadocia din România?

Cu avionul

Cea mai rapidă modalitate de a ajunge în Cappadocia este cu avionul. Din București, poți zbura direct către Istanbul, cu companii aeriene precum Turkish Airlines sau Pegasus Airlines. De la Istanbul, există zboruri interne către aeroporturile Kayseri sau Nevşehir, ambele situate la aproximativ o oră de condus de centrul Cappadociei. De asemenea, există și opțiuni de transfer de la aeroport la hotel, oferite de majoritatea unităților de cazare sau prin servicii de transport private.

Citește și:

E foarte important de menționat faptul că din vara anului 2024, turiștii români ar putea călători în Turkie doar cu buletinul.

Cu mașina

Dacă preferi o aventură pe patru roți, drumul din România către Cappadocia poate fi o experiență de neuitat. Traseul cel mai frecvent implică trecerea prin Bulgaria și continuarea prin Türkiye trecând prin orașe importante precum Istanbul și Ankara. Drumul durează aproximativ 20-24 de ore și oferă ocazia de a vedea diverse peisaje și culturi de-a lungul traseului. Este important să te asiguri că ai toate documentele necesare pentru a traversa granițele, precum și vignete pentru drumurile din Bulgaria și Türkiye .

Delicii culinare din Cappadocia

Gastronomia Cappadociei reflectă bogăția culturală a regiunii, combinând influențe anatoliene și central-asiatice. Printre mâncărurile tradiționale se numără „testi kebab”, o tocană de carne și legume gătită într-un vas de lut, și „manti”, un fel de colțunași umpluți cu carne și serviți cu iaurt și usturoi. Nu trebuie să ratezi nici „gözleme”, o plăcintă subțire umplută cu diverse ingrediente, sau dulciurile locale precum „baklava” și „lokum”. Pe lângă acestea, vei găsi și supe delicioase precum supa de iaurt și diverse meze (aperitive) care includ hummus, dolma și cacık (iaurt cu castraveți și usturoi).

Citește și:

Olaritul și țesăturile tradiționale din Cappadocia

Olaritul

Meșterii locali folosesc argila roșie din râul Kızılırmak pentru a crea vase de ceramică de o frumusețe și calitate excepționale. Turistii pot vizita atelierele de olărit, unde pot asista la demonstrații live și chiar încerca să modeleze propriile vase. Cele mai populare obiecte sunt vasele decorative, farfuriile pictate manual și carafele de vin. Vizitarea atelierelor din Avanos nu doar că oferă o incursiune în tradițiile locale, dar și oportunitatea de a achiziționa suveniruri autentice, direct de la sursă. Un astfel de atelier este Chez Galip, un atelier cu o poveste inedită. Deschis de maestrul Galip, acesta a devenit rapid celebru nu doar datorită meșteșugului său, ci și datorită asemănării sale izbitoare cu nimeni altul decât Einstein. Savuros și plin de viață, maestrul Galip va fi ghid în istoria fascinantă a olăritului, meseria fără de care flăcăii locului nu se puteau însura pe vremuri. În același timp, vă va oferi posibilitatea să vă testați priceperea în fața roții olarului sau să vă plimbați prin magazinul cu cermică spectaculoasă.

Covoarele tradiționale

Cappadocia este, de asemenea, renumită pentru covoarele sale tradiționale, fiecare fiind o operă de artă realizată manual. În orașul Ürgüp, poți vizita ateliere unde meșterii locali țes covoare folosind tehnici transmise din generație în generație. Fiecare covor spune o poveste, cu motive și culori specifice regiunii. Covoarele sunt țesute din lână sau mătase și necesită luni de muncă pentru a fi finalizate. Vizitatorii pot învăța despre procesul complex de producție și semnificația simbolurilor tradiționale, și pot achiziționa aceste frumoase piese de artizanat ca amintire durabilă a călătoriei lor.

Hotelurile-peșteră din Cappadocia

Unul dintre cele mai unice aspecte ale șederii în Cappadocia este cazarea în hoteluri-peșteră. Aceste locuri de cazare, săpate în roca vulcanică, oferă o experiență autentică și confortabilă. Hotelurile precum Yunak Evleri Cave Hotel combină luxul modern cu arhitectura tradițională, oferind camere spectaculoase și priveliști uimitoare. Pe lângă acestea, multe hoteluri oferă facilități precum spa-uri, piscine și restaurante care servesc specialități locale, asigurându-ți o ședere relaxantă și plină de răsfăț.

Mijloace de transport în Cappadocia

În Cappadocia, transportul local este bine dezvoltat pentru a facilita explorarea regiunii. Poți închiria o mașină pentru libertate maximă de mișcare, sau poți opta pentru excursii organizate cu ghid. De asemenea, bicicletele și ATV-urile sunt populare pentru explorarea văilor și a formațiunilor geologice. Transportul public este, de asemenea, disponibil, cu autobuze care leagă principalele orașe și sate din regiune. Nu rata o plimbare cu balonul cu aer cald la răsărit, o experiență de neuitat care îți va oferi o perspectivă spectaculoasă asupra peisajului de basm.

Cele mai bune condiții pentru zborurile cu balonul în Cappadocia sunt în general în lunile mai calde, între aprilie și octombrie. Vremea senină și vânturile blânde sunt esențiale pentru o experiență plăcută și sigură. Există mai multe puncte de decolare din diferite locații din regiune, cum ar fi Goreme, Urgup și Uchisar. Fiecare loc oferă propriile sale priveliști unice și experiențe de zbor. Zborurile cu balonul durează în general în jur de 1 oră, dar întreaga experiență, inclusiv pregătirea și festivitățile pre și post-zbor, poate dura câteva ore. Peisajele din Cappadocia sunt deosebit de impresionante văzute din aer. Zborul cu balonul oferă o perspectivă panoramică asupra formațiunilor stâncoase, a văii râurilor și a satelor tradiționale. Este recomandat să faceți rezervări în avans pentru zborurile cu balonul în Cappadocia, deoarece acestea sunt foarte căutate, iar locurile se ocupă rapid.

Vinurile din Cappadocia

Cappadocia este renumită și pentru vinurile sale, beneficiind de un climat ideal pentru viticultură. Regiunea produce o varietate de vinuri, de la roșii robuste la albe delicate, utilizând soiuri locale precum Kalecik Karası și Narince. Vizitatorii pot explora cramele locale, cum ar fi Gülor Wine Cave House unde pot degusta vinuri și învăța despre tradițiile viticole locale. De asemenea, multe crame oferă tururi ghidate și degustări care includ și produse locale, precum brânzeturi și măsline, completând astfel experiența gastronomică.

Alte informații utile

Moneda oficială este lira turcească (TRY), dar multe locuri acceptă și euro sau dolari americani. Este recomandat să ai ceva numerar, deoarece în zonele mai rurale s-ar putea să nu găsești bancomate sau terminale pentru plăți cu cardul.

Cappadocia are un climat continental, cu veri calde și uscate și ierni reci și înzăpezite. Primăvara și toamna sunt cele mai bune perioade pentru a vizita, când temperaturile sunt plăcute și peisajele sunt deosebit de frumoase. Datorită variațiilor de temperatură, este recomandat să ai la tine haine în straturi. O jachetă ușoară și încălțăminte confortabilă sunt esențiale pentru explorările zilnice.

Cappadocia este o destinație ce îmbină perfect natura, istoria și cultura, oferind o experiență de neuitat pentru orice călător. Fie că explorezi orașele subterane, admiri peisajele spectaculoase din balonul cu aer cald sau savurezi deliciile tradiționale, vei fi fermecat de bogăția și diversitatea acestei regiuni unice din Türkiye.

Pentru mai multe informații despre atracțiile turistice din zonă, vizitează goturkiye.com

Foto prima pagină Guitar photographer/Shutterstock


Carmen este redactor-șef Kudika.ro și scrie de când își aduce aminte. A început cu integrame sustrase pe furiș de la tatăl ei și 30 de ani mai târziu se relaxează...

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:
Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.