Setari Cookie-uri

Cum să călătorești sustenabil în Ras Al Khaimah, emiratul naturii

Modul sustenabil de a călători reprezintă o preocupare în creștere, 75% dintre călătorii globali declarând că doresc să călătorească mai sustenabil, conform unui sondaj recent realizat de Booking.com

Acest lucru reflectă dorința globală de a reduce amprenta asupra mediului și de a adopta practici ecologice. De Ziua Mondială a Mediului, Autoritatea pentru Dezvoltarea Turismului din Ras Al Khaimah (RAKTDA) a pregătit un ghid de alegeri sustenabile pe care turiștii le pot face atunci când vizitează Emiratul. De la participarea la activități ecologice și sprijinirea localnicilor până la respectarea mediului, există numeroase abordări pe care vizitatorii le pot adopta pentru a îmbrățișa călătoriile sustenabile, păstrând frumusețea naturală a emiratului Ras Al Khaimah.

1. Informați-vă despre acreditările de sustenabilitate ale Emiratului înainte de călătorie

Conform Booking.com, călătorii se confruntă cu provocări în accesarea opțiunilor sustenabile, aproape jumătate (44%) neștiind unde să găsească astfel de atracții și cazări, deși 43% dintre ei sunt dispuși să plătească mai mult pentru opțiuni certificate ca fiind sustenabile.

Citește și:

Pentru a ajuta călătorii să facă alegeri mai informate și pentru a susține o industrie a turismului care este sustenabilă din punct de vedere economic, ambiental și social și care sprijină calitatea vieții cetățenilor și a forței de muncă, RAKTDA colaborează cu EarthCheck, cel mai important program de certificare și evaluare științifică a destinațiilor turistice din lume. Emiratul și-a propus să devină lider regional în turismul sustenabil și a devenit prima destinație din Orientul Mijlociu care a obținut certificarea Silver de la EarthCheck anul trecut. Procesul riguros al EarthCheck implică monitorizarea și auditarea a 10 indicatori de sustenabilitate - de la consumul de energie și apă la gestionarea deșeurilor, analiza amprentei de carbon și implicarea comunității. Emiratul a depășit media de bază în trei domenii semnificative, raportând o performanță mai bună cu 23% în consumul de energie, cu economii de 12,4 gigajouli din 2021, 29% în emisiile de gaze cu efect de seră, echivalentul economisirii a 1,8 milioane de tone de CO2, și 61% în producția de deșeuri, ducând la economii de 420 milioane de litri din 2021.

Citește și:

2. Faceți alegeri informate în privința zborurilor și rămâneți mai mult timp în destinație

Deoarece emisiile din transportul aerian contribuie cu 20% la amprenta de carbon a unui turist, călătorii sunt îndemnați să adopte câțiva pași mici pentru a-și reduce impactul în următoarea lor călătorie. Aceștia includ împachetarea unui număr redus de kiligrame, pentru a reduce încărcătura avionului, și optarea pentru zboruri directe în locul celor cu escală pentru a minimiza consumul de combustibil. Vizitatorii pot accesa cu ușurință Ras Al Khaimah rezervând zboruri directe către Dubai, urmate de o scurtă călătorie cu mașina sau autobuzul pentru a ajunge la destinație.

Mai mult, călătorii pot opta pentru sejururi mai lungi nu doar pentru a se integra în comunitatea locală și a descoperi comori ascunse dincolo de atracțiile turistice populare, dar și pentru a contribui la reducerea emisiilor de CO2 și a presiunii asupra infrastructurii. De exemplu, vizitatorii pot maximiza sejurul lor în Ras Al Khaimah cu o excursie la Musandam, Oman, ca o completare perfectă a vacanței lor, cu atracții de neratat și priveliști uimitoare oferite de lanțul muntos Hajar în ambele destinații. Situat la doar 90 de minute de mers cu mașina de minunile naturale din Ras Al Khaimah, regiunea Musandam promite o aventură dublă, cu activități montane de mare intensitate și o istorie și patrimoniu cultural bogat, interconectat. Transportul public este accesibil către și din regiunea Oman, cu un bilet de autobuz dus începând de la 12 EUR de persoană.

Citește și:

3. Activități cu impact redus

Alegeți să participați la activități cu impact minim asupra mediului. Cu reputația de centru de aventură al Orientului Mijlociu, drumețiile sunt o trăsătură proeminentă a spiritului aventurier al Emiratului. Cu zece trasee care răspund diferitelor niveluri de abilitate, Emiratul promite panorame pitorești, inclusiv pe traseul din Wadi Showka, potrivit pentru începători, dar și pe traseul provocator Wadi Ghalilah Dam. Alternativ, vizitați prima fermă de perle de cultură din regiune, Suwaidi Pearls, o instituție națională marcantă în Ras Al Khaimah și singura fermă de perle rămasă în EAU, furnizând perle locale bijutierilor din întreaga lume. Ferma de perle a fost fondată de Abdulla Al Suwaidi, nepotul ultimului scufundător de perle din Ras Al Khaimah, și este complet ecologică, utilizând stridii crescute natural, semănate manual și panouri solare pentru a alimenta recoltarea, promovând utilizarea energiei regenerabile și conservarea în Emiratele Arabe Unite. Vizitatorii se pot îmbarca pe o barcă tradițională de scufundare pentru a ajunge la Suwaidi Pearls, unde pot descoperi procesul de cultivare și evoluția industriei perlelor, în timp ce se bucură de priveliștile munților Hajar și ale mangrovelor luxuriante.

Citește și:

4. Susțineți afacerile locale

În Ras Al Khaimah, sprijinirea localnicilor îmbunătățește direct experiențele culturale autentice și stimulează economia locală. În inima muntelui Jebel Jais, oaspeții pot mânca local bucurându-se de mese autentice, preparate de triburile locale la Camp 1770 și pot angaja un ghid local de la Adventurati Outdoor pentru tururi de drumeții personalizate.

5. Cazați-vă în locuri prietenoase cu mediul

Scena ospitalității din Ras Al Khaimah este un exemplu de conștientizare ecologică, cu 24 de hoteluri și atracții care au obținut deja certificarea "Responsible RAK" pentru practici de sustenabilitate care îndeplinesc standardele măsurate și verificate de EarthCheck. De exemplu, Rixos Bab Al Bahr are strategii cuprinzătoare de gestionare a deșeurilor, inclusiv cele alimentare și inițiative de reciclare. Resortul se implică activ în educarea privind sustenabilitatea și inițiativele comunitare, inclusiv curățarea plajelor și donațiile către banca de alimente din EAU în timpul Ramadanului. În mod similar, Mövenpick Resort Al Marjan Island prioritizează sustenabilitatea cu inițiative legate de economisirea apei, accesul digital cu carduri și oferirea de cursuri de formare în domeniul sustenabilității pentru personal, sprijinite de certificările EarthCheck și Green Globe. De asemenea, Bear Grylls Explorer Camp folosește containere reciclate pentru cazare, asigurând caracterul ecologic în peisajul montan.

Citește și:

6. Învață despre cultura și patrimoniul emiratului Ras Al Khaimah

Cu peste 7.000 de ani de istorie fascinantă, tradiții și cultură, Ras Al Khaimah promite o experiență autentică de neegalat. Fortul Dhayah, singurul fort situat la înălțime rămas în EAU, care datează din Epoca Bronzului Târziu (1600-1300 î.Hr.), este un important monument istoric. Vizitatorii pot urca pe terenul stâncos pentru a admira vederile spectaculoase ale munților ce se întind până în Oman.

În același timp, Al Jazeera Al Hamra, singurul sat istoric al culegătorilor de perle rămas în Golf, deține un loc de cinste pe Lista-Tentativă a Siturilor din Patrimoniul Mondial UNESCO. Reflectând mii de ani de arhitectură clasică din Orientul Mijlociu, acest loc se mândrește cu un fort și turnuri de pază, o moschee, un suq și o varietate de case. În cadrul strategiei echilibrate de turism a Emiratului, RAKTDA a investit într-un program de restaurare în trei faze la Al Jazeera Al Hamra, cu scopul de a păstra istoria sitului arheologic și de a-l deschide către public.

Citește și:

7. Respectați flora, fauna sălbatică și natura în general

Cunoscut ca Emiratul naturii, Ras Al Khaimah se mândrește cu peisaje naturale uimitoare, inclusiv 64 km de plaje virgine, păduri de mangrove luxuriante, dune de nisip în culoarea teracotei, precum și oaze verzi și dramatice, cu priveliști magnifice asupra lanțului muntos Hajar. Vizitatorii sunt încurajați să respecte natura evitând poluarea, rămânând pe traseele desemnate și păstrând habitatele faunei sălbatice. Ras AL Khaimah are o flora și o fauna bogată și diversă, oferind astfel oportunități distinctive pentru iubitorii de natură, inclusiv întâlniri cu plante exotice, cu fauna endemica cum ar fi Tahr-ul arab (o specie de capră) și păsări rare precum cormoranul de Socotra. Mangrovele sunt un paradis pentru observatorii de păsări, fiind casă pentru flamingo, cormorani, egrete sau vulturi. Prin respectarea și aprecierea minunilor sale naturale, vizitatorii se pot bucura de frumusețea emiratului Ras Al Khaimahului, asigurându-i astfel conservarea pentru generațiile viitoare.

Vă invităm să vizitați https://visitrasalkhaimah.com pentru mai multe informații.


Carmen este redactor-șef Kudika.ro și scrie de când își aduce aminte. A început cu integrame sustrase pe furiș de la tatăl ei și 30 de ani mai târziu se relaxează...

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:
Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.