Sporturile extreme cuceresc din ce in ce mai mult teren pe piata turistica din Romania. Aventura, adrenalina, limita, riscul, curajul, provocarea sunt elemente pe care turistii vor sa le guste cu din ce in ce mai multa pofta. Plimbarile lungi, admirarea vestigiilor antice sau vizitarea muzeelor, fac parte din turismul trecut. Astazi se vinde si se cumpara raftingul, canioningul, scufundarile, sariturile, salturile cu parpanta si zborul cu tiroliana.

Spune adio durerilor de spate!

Ce este canioningul? Un sport relativ recent. In lume a aparut, la nivel organizat, acum aproape doua decenii. In Romania, unii se lauda cum ca coborau prin cascade inca de prin '87. Nu avem motive sa nu ii credem. Oficial insa, canionigul se practica in Romania de vreo zece ani. Avem in prezent si o scoala pentru asa ceva. Si niste diplome. Si chiar si un pret pentru aceasta distractie.

Cum si unde se face

Canioningul are cateva reguli precise. Se poate face pe raurile cu debit mare si cascade. Cum se procedeaza? Omul este legat cu un ham, in amonte de cascada si cu asigurarea necesara - adica pe corzi - el coboara, in rapel, prin apa care cade, pana jos, la baza cascadei. In cazul in care jos nu exista stanci, persoana se arunca de la cativa metri in apa. Coborarea trebuie facuta insa prudent. Pietrele care par stabile la prima vedere, sunt multe erodate de apa, iar un debit prea mare al raului, sau atentie, o posibila viitura, poate provoca chiar moartea. Echipamentul pentru canioning este extrem de important. Costumele sunt fabricate din neopren - proprietatile materialului mentin temperatura constanta in apa, iar casca este obligatorie in cazul oricarei coborari. Comunicarea cu ceilalti membrii ai echipei se face prin fluiere. Exista un cod al fluieraturilor - o fluieratura scurta inseamna ca totul e in regula, doua fluieraturi rapide si scurte inseamna stanca la dreapta... si tot asa.
In afara granitelor, acest sport se poate lauda cu cateva decenii de traditie. Astfel, spre deosebire de Romania, unde exista doar cateva locuri in care acest sport se poate practica (uneori cam la limita), tari precum Australia, Franta, Portugalia, Germania, Italia sau Noua Zeelanda practica acest soi de distractie riscanta la cel mai inalt nivel.
In Romania cele mai bune zone pentru practicarea acestui sport sunt pe Valea Cernei si in Herculane. Mai puteti gasi rauri repezi si cu cascade la Drastanic, }esna, Ramnuta, in Buila, la Olanesti, pe Valea Cheii sau pe langa Valea Oltului

Video de senzatie: Beyonce s-a filmat aruncandu-se de pe o cladire

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: