Setari Cookie-uri

Sake, in cinstea traditiei nipone!

Japonezii ne-au uimit dintotdeauna prin cultura si civilizatia lor atat de diferita de cea a altor popoare. Arta culinara asiatica nu se aseamana cu nimic din ceea ce cunosc locuitorii altor continente. Si pentru ca era firesc ca niponii sa aibe si o bautura traditionala, aceasta exista si se numeste Sake.

Japonezii ne-au uimit dintotdeauna prin cultura si civilizatia lor atat de diferita de cea a altor popoare. Arta culinara asiatica nu se aseamana cu nimic din ceea ce cunosc locuitorii altor continente. Si pentru ca era firesc ca niponii sa aibe si o bautura traditionala, aceasta exista si se numeste Sake.

Sake este bautura traditionala japoneza, numita impropriu de foarta multa lume “vin de orez”. Termenul corespunde catusi de putin realitatii, deoarece procesul de fabricatie al vinului difera complet de cel utilizat pentru Sake. Mult mai apropiat de acesta ar fi procesul de fabricare al berii.

Exista cel putin trei legende care vorbesc despre originile acestei bauturi, insa niciuna nu poate fi 100% infirmata sau confirmata. Una din teorii sustine ca Sake a fost initial produsa in China, pentru ca apoi sa fie adusa si in Japonia. O alta teorie sustine ca aceasta a aparut in Japonia in jurul secolului al III-lea, total intamplator, ca urmare a faptului ca cineva lasase orez in apa la fermentat.

Prima forma “atestata” de prepare a bauturii se constituia intr-un procedeu foarte interesant. Oamenii mestecau orez impreuna cu alte plante si scuipau pasta obtinuta. Saliva devenea zahar, iar adaugarea unui strop de grau ajuta la fermentare. Cateva secole mai tarziu, varianta mestecarii orezului a fost inlaturata din metodologia de preparare a bauturii. In secolul al VII-lea se infiinta prima organizatie a producatorilor de Sake din China.

Ce este de fapt Sake?

O bautura alcoolica obtinuta prin fermenatrea orezului. Desi se aseamana mai mult cu berea decat cu vinul in ceea ce priveste procesul de preparare, Sake nu este acidulat. Seamana foarte putin la gust cu vinul, avand “ceva” si din aroma ginului. Continutul de alcool este de obicei intre 15% si 17%.

Prepararea bauturii dureaza aproximativ o luna. In acest timp procesul fermentarii devine complet, iar un Sake de calitate este “imbatranit” ulterior pentru cel putin 6 luni. In foarte putine cazuri “imbatranirea” dureaza mai mult. De obicei, dupa ce se imbuteliaza pentru a fi comercializat, Sake este vandut si se recomanda sa fie consumat cat mai repede.

Depozitata la rece, intr-un spatiu intunecos, Sake isi pastreaza calitatile pentru inca 6 luni. De aceea este foarte important sa verificati data expirarii inainte de a cumpara o sticla cu Sake. Spre deosebire de vinuri, in cazul acestei bauturi nu se tine cont de varsta, tocmai din pricina “sensibilitatii” ei. Cea mai buna metoda de pastrare a unei sticle cu Sake este congelarea, care nu se recomanda neaparat daca produsul este pasturizat.







Un articol de Andrei Dutulescu

Alte recomandari:

Cea mai scumpa bere din lume

Cele mai aglomerate intersectii din lume

Guarana, noua cafea


Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
24 Martie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.