Setari Cookie-uri

Turcia, un imperiu al vacantelor

Turcia. Tur-ci-a. Si bum. In cap ne apare coperta manualului de istorie de prin clasa a V-a. Apoi Mircea cel Batran. Apoi "Inalta Poarta", vistieria, Scrisoarea a III-a si inca cateva lucruri cu rezonanta patriotica dar negativa. Ei bine, de atunci a trecut cam jumatate de mileniu iar Turcia ne poate trezi astazi cu totul alte senzatii. Turcia. Tur-ci-a. Bum. Soare, vacante, mare…

Turcia. Tur-ci-a. Si bum. In cap ne apare coperta manualului de istorie de prin clasa a V-a. Apoi Mircea cel Batran. Apoi “Inalta Poarta”, vistieria, Scrisoarea a III-a si inca cateva lucruri cu rezonanta patriotica dar negativa. Ei bine, de atunci a trecut cam jumatate de mileniu iar Turcia ne poate trezi astazi cu totul alte senzatii. Turcia. Tur-ci-a. Bum. Soare, vacante, mare...

Incepand in Europa si intinzandu-se pana in Asia Mica, Turcia se afla la confluenta a doua civilizatii: europeana si orientala. Amplasarea geografica si cadrul natural al tarii sunt pitoresti. Inconjurata de trei mari (Mediterana, Egee si Marea Neagra), Turcia ofera destinatii de vacanta numeroase si variate, destinatii pentru toate perioadele anului - asta datorita climei blande specifice invecinarii cu bazinul mediteraneean si cu Asia.
Istanbul, fosta capitala a Imperiului Bizantin este marturia cea mai vie a cosmopolitismului si a confluentelor culturale. Orasul este impartit in doua: orasul nou si cel vechi. Acesta din urma adaposteste locurile demne de vizitat: Biserica Sf. Sofia (Aya Sofia) , ctitorie a imparatului Iustinian, este cea mai spectaculoasa atractie, fiind si cea mai mare relicva a Bizantului. Mai sunt multe ale biserici, mai mici, care merita vizitate. In imediata apropiere, se afla palatul Topkapi, fost centru al puterii otomane. Marele Bazar, de marimea unui oras, este un loc dedicat negustoriei, zeului comertului, forfotind de turisti din toata lumea in cautare de suveniruri. Daca ati obosit dupa o lunga plimbare prin Istanbul va puteti relaxa intr-o croaziera pe Bosfor. Puteti admira de-a lungul tarmului ruinele fortaretei Rumelihisar si Anadoluhisar ce vegheaza de secole traficul prin stramtoare, turnul lui Leandru sau suburbiile Istanbulului.

Vara pana in toamna

Kusadasi este una din principalele statiuni de vacanta ale Turciei. La 90 km departare de Izmir, situat pe coasta de vest, Kusadasi are reputetia de a fi unul din cele mai atractive orase de la Marea Egee datorita vecinatatii sale cu importante situri arheologice ca Efes, Didyma, Priene, Miletos - orase vestite in antichitate. Numeroase plaje cu ape limpezi si calde asigura numeroase facilitati: windsurfing, schi nautic, iahting, volei. Restaurantele abunda si servesc o mare varietate de feluri din peste sau specialitati locale. Si cel mai important, sezonul turistic tine pana tarziu in toamna, asa ca pentru o vacanta linistita nu e tarziu nici in luna septembrie, ba chiar nici in octombrie.


Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
27 Septembrie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.