Setari Cookie-uri

Atractii turistice in Puglia: trebuie sa vezi vechiul Bari!

Despre Puglia se spune ca este cea mai saracacioasa zona din Italia. Si totusi, nimeni n-ar fi reusit sa faca din piatra si soare ce au facut ei. E adevarat, cu ceva ajutor de la Mediterana si de la civilizatiile ce au explorat zona. Poate si faptul ca Puglia se afla ca prag intre Grecia si vest, intre Orient si Italia a ajutat ca aceasta zona sa fie atat de spectaculoasa!

Am plecat la Bari cu gandul de a vizita cele mai cunoscute atractii turistice din Puglia. Sau Apulia, cum ii zic ei. Facusem planul sa vedem Alberobello, Matera, Lecce, Polignano a Mare, Ostuni, Cisternino, Trani. In final, le-am vazut pe primele patru si am hotarat ca e necesar sa ne intoarcem pe aici (da, da, inca vorbesc de parca as fi acolo). Ne-a ajutat si faptul ca am mai descoperit cateva locuri de adaugat pe lista: de exemplu Brindisi ori Monopoly.

Pana la excursia viitoare insa, m-am hotarat sa astern in jurnal ce atractii turistice din Puglia m-au cucerit si pe care le recomand acelora care vor sa descopere una dintre cele mai frumoase regiuni italiene.

Arhitectura din Bari este un amestec de Baroc si Gotic, cu parfum mediteranean

Arhitectura din Bari este un amestec de Baroc si Gotic, cu parfum mediteranean

Atractii turistice din Puglia – Barivecchia trebuie sa fie pe lista ta

Am plecat catre Bari intr-o dimineata de duminica. Am fugit de la aeroport catre hotel. Mult n-am stat pe acolo (de altfel, in fiecare zi, hotelul a fost patul in care sa dormim dupa cate o zi de cel putin 20 de kilometri de explorat). Am lasat rucsacurile si am plecat catre gara. De-acolo, prima oprire a fost la Polignano a Mare.

Citește și:

Lui Polignano i-am dedicat vreo 8 ore. Insa, cu siguranta ne vom intoarce sa testam plaja Lama Monachille si apa turcoaz de acolo. Ne vom intoarce, sigur si in Barocul Lecce, sau in eclectica Matera. Dar sa le iau pe rand! Azi voi povesti putin despre Bari, caruia i-am dedicat fragmente din cele 5 zile petrecute in Puglia.

Puglia se vedea frumos si din avion, dar cine stia cat de frumos se va vedea de la sol

Puglia se vedea frumos si din avion, dar cine stia cat de frumos se va vedea de la sol


Toata lumea vrea sa mearga la Roma. Toata lumea vrea sa vada Firenze sau Venezia. Ori Napoli sau Cinque Terre. Despre Bari nu multa lume vorbeste. Insa este atat de sarmant si atat de eclectic, incat merita cateva zile de explorat.

Vezi oferta actuala de bilete de avion catre Bari

Ce sa bifezi daca mergi in Bari

Sigur, exista multe atractii turistice in Puglia si in Bari, le voi lista si pe ele ceva mai jos. Insa vibratia orasului o vei simti explorand Barivecchia sau orasul vechi. Altadata la fel de periculos ca Napoli – pe care in multe zone acum nu-l poti vizita – acum vechiul Bari este locul sa faci o infuzie in ceea ce inseamna acest oras si oamenii lui, in viata de zi cu zi, aceea reala, autentica. Nu doar aceea turistica.

Citește și:

Barivecchia este partea cea veche, unde poti vedea exact viata din Apulia

Barivecchia este partea cea veche, unde poti vedea exact viata din Apulia

Ia strazile din vechiul Bari la pas si cauta Orecchiette street sau strada pe care femeile ce locuiesc acolo fac “urechiute” home made. Orecchiette sunt niste paste sub forma de urechi, dar despre ele iti spun ceva mai jos in articol.

Trebuie sa incerci pastele traditionale din Puglia Orecchiette

Ideea este sa explorezi fiecare straduta si, daca poti, incearca sa vizitezi partea veche din Bari si pe seara, la finele zilei, cand cearsafurile proaspat spalate si perfect intinse parfumeaza aerul si oamenii ies la taclale in fata caselor, pe scaune.

Citește și:

Daca vizitezi Bari vara, ai grija sa ai un turban pe cap sau o palarie

Daca vizitezi Bari vara, ai grija sa ai un turban pe cap sau o palarie

Ia stradutele la pas si nu vei regreta

Bari este un amestec de Renastere, Baroc si Gotic, cu ceva reminiscente de medieval. Paralel cu vechiul oras poti merge pe Lungomare di Bari sau pe faleza. Portul din Bari nu e neaparat spectaculos, insa e linistit si urban.

Goticul din Bari este extrem de bogat, de opulent in detalii

Goticul din Bari este extrem de bogat, de opulent in detalii

Cand esti in centrul vechi al orasului, viziteaza cateva dintre atractii turistice in Puglia. Explorand stradutele, sigur le vei vedea, insa, daca vrei sa le stii dupa nume, nu rata Piazza del Ferrarese. Sau Teatrul Margherita, ce imbina Barocul si stilul bizantin. Piazza Mercantile este inca o piateta frumoasa si autentica din vechiul Bari. Daca vrei sa vezi inceputurile goticului, viziteaza Biserica Otranto. Sau Chiesa San Marco dei Veneziani. Daca ai mai mult timp vezi si Palazzo Fizzarotti!

Citește și:

Dincolo de aceste destinatii ce poarta un nume, da-ti voie sa explorezi. Sa te pierzi pe stradutele si bulevardurile din Bari. Sa observi toate culturile, sa observi cladirile – pana si blocurile “obisnuite” sunt model de arhitectura sau de relaxare dolce far niente in stil italian.

Ce si unde sa mananci in Bari

Pizza. Pizza usoara, lejera, cu crusta light, crocanta si cu toppinguri delocioase. Si neaparat pastele orecchiette. Stiu ca la sfaturile de vizitat nu am scris cu “trebuie”, dar la capitolul mancare, trebuie sa incerci o pizza barese sau o portie de “urechiute” cu sos de rosii, ricotta si busuioc. Eu m-am indragostit de mancarea de la Pizzeria da Gianni.

Trăiască cei peste 20 de kilometri urcați și coborâți azi la 40șicevadegrade. Că datorită lor se lasă cu pizza #pizza #peroni #italy #mammamia #bari #summer #foodie

Citește și:

A post shared by Iulia Claudia Dumitru (@jcdru) on

Cea mai buna pizza din Bari

Nu pleca din Bari pana nu testezi si cele un miliard de salamuri din oras, pe care le gasesti in micile bacanii (salumeriile sunt pline de astfel de comori culinare, la preturi mcici) din care localnicii isi cumpara mancare. Incearca si o pizza cu rucola si bresaola (incredibila aroma de rucola “de la mama ei”) si drept gustare incearca paine cu ulei de masline – pana la urma Puglia este cel mai mare producator de ulei de masline din Italia.

Sursa foto front page – Arhiva Personala, instagram

Vizionare placuta


Iulia scrie. Scrie content. Scrie despre modă, beauty, vacante. Iulia scrie despre trăiri și gânduri. Iulia scrie cărți pentru copii și un roman. Iulia scrie și aplică strategii în...

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.