Setari Cookie-uri

Ce inseamna un teambuilding?

Pentru multi termenul de teambuilding nu spune prea multe. A intrat in tara noastra o data cu firmele mari care doreau sa-si formeze echipele, sa si le descopere sau sa le evalueze intr-un cadru ceva mai diferit decat cel de la birou. Altii spun ca e doar un alt prilej pentru distractie, pentru "hai sa ne pierdem timpul si la munte, nu numai la birou". Adevarul este insa, ca daca oamenii pot fi descoperiti numai in situatii limita, un teambuilding poate fi plin de surprize.

Pentru multi termenul de teambuilding nu spune prea multe. A intrat in tara noastra o data cu firmele mari care doreau sa-si formeze echipele, sa si le descopere sau sa le evalueze intr-un cadru ceva mai diferit decat cel de la birou. Altii spun ca e doar un alt prilej pentru distractie, pentru “hai sa ne pierdem timpul si la munte, nu numai la birou”. Adevarul este insa, ca daca oamenii pot fi descoperiti numai in situatii limita, un teambuilding poate fi plin de surprize.

Mai intai de toate ce este un teambuilding si care este scopul lui? In esenta, teambuilding-ul reprezinta o iesire, altundeva decat in cadrul profesional, impreuna cu echipa cu care se exercita, zi de zi, respectiva profesie. In general, teambuilding-urile sunt preferate de firmele unde comunicarea la nivelul personalului este vitala pentru calitatea rezultatului final. Membrii echipei, indiferent de functia pe care o ocupa in cadrul firmei, petrec, in functie de posibilitati si preferinte, de la una la trei sau chiar patru zile departe de birou.

De retinut este ca exista doua tipuri de teambuilding-uri: primul dintre ele, cel desemnat efectiv prin acest concept, se refera la adunarea membrilor (angajatilor unei firme) si evaluarea acestora in alt cadru decat spatiul profesional. Teambuildingul are si un rol de “sudare” a echipei. Tot teambuilding se numeste in Romania si iesitul pentru un weekend in...Azuga, Constanta sau Ramnicu Valcea. Un “iesit” care nu presupune program sau teste ci doar relaxare si voie buna.
Vorbim aici de teambuilding-urile clasice, care au loc in Romania.

Exista desigur si altfel de iesiri care dureaza si o saptamana si au loc in Caraibe sau in Egipt. Majoritatea teambuilding-urilor de evaluare si testare sunt compuse din doua elemente diferite: activitatile outdoor (cele petrecute in aer liber) si cele indoor. Activitatile in aer liber sunt reprezentate de diverse jocuri de echipa sau exercitii individuale, in care se urmareste atat evolutia fiecarei persoane in parte, cat si evolutia intregului grup. De la paintball pana la catarare, tiroliana, orientare sau offroad, aceste jocuri solicita persoanelor implicate, multa atentie, spirit de echipa, curaj, responsabilitate si capacitatea de a comunica. Activitatile indoor, se petrec in general intr-o sala de conferinte in care participantii sunt pusi sa reactioneze la situatii imaginare. Rezultatele sunt apoi evaluate pe baza unor criterii socio si psihologice destul de stricte si apoi cumulate cu rezultatele obtinute la evaluarile din aer liber. Castigul firmei? La sfarsitul perioadei de testare va avea o radiografie a echipei ca intreg si a fiecarui individ in parte. De aceea, daca este vorba de un teambuilding in care se urmareste evaluarea echipei membrii, angajatii, subalternii, subiectii...trebuie sa aiba in vedere urmatoarele...
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
26 Noiembrie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.