Setari Cookie-uri

Ce sa vezi in Matera: descopera intreaga Italie intr-un singur orasel

Matera este printre cele mai frumoase locuri pe care le-am vazut. Indraznesc sa spun ca este cel mai frumos, chiar. Este un oras-cetate in Puglia, Italia, in care se intalnesc toate stilurile arhitectonice pe care Italia le-a dat de-a lungul timpului.

Matera este genul de oras din care nu mai vrei sa pleci. Asta pentru ca ai ce sa vezi in Matera! Si pentru ca pare smuls din cotitdian si adus undeva, intr-o poveste asupra careia timpul nu s-a hotarat inca.

Despre Matera am auzit acum niste ani la radio. Era o emisiune culturala si oamenii care povesteau despre ce au vazut in Matera povesteau cu atata pasiune, incat m-au convins ca trebuie sa adaug aceasta destinatie pe lista mea.

Ce sa vezi in Matera: stilul eclectic te va cuceri

Ziua in care am vazut Matera a venit. A fost chiar de ziua mea, insa nu sunt deloc subiectiva si in vreun fel influnetata. Matera este spectaculos. Prin simplitate. Si totusi prin eclectism. De fapt asta este Matera: un amestec de contraste.

Citește și:

Un amestec de stari: de la admiratie, pana la dorinta de a nu mai pleca. Si, daca il vizitezi ca mine intr-o singura zi, pune pe lista si ceva oboseala, pentru ca orasul Matera te poarta pe stradute, cand in urcus, cand in coboras, timp de ore intregi.

Si, crede-ma, nu vrei sa te opresti! Poate doar in fata cate unei casute, sa admiri stilul mediteranean, cu obloane colorate, perdele ce flutura in vantul fierbinte, maslini si multa piatra din care oamenii au creat faimoasele sassi di Matera. In orasul acesta s-au amestecat medievalul, Goticul, Renasterea, stilul romanic si bizantin, ba chiar si Barocul.

Citește și:

Cele mai bune preturi la zboruri catre Bari

Descopera cisterna si plimba-te pe stradutele pline de farmec medieval

Am inceput excursia de o zi catre Matera, dimineata devreme, din Bari. Am inceput excursia de o zi in Matera cu o mica lista. Bifasem cateva nume pe o lista si credeam ca am stabilit ce e de vazut. Insa, ai ce sa vezi in Matera, departe de orice destinatie turistica si de orice obiectiv turistic.

Am inceput cu o portie sanatoasa de racoare – cele 40 si ceva de grade cu soare, fara nori, ne-au luat prin suprindere, cu tot cu palariile noastre. Asa ca ne-am refugiat sub pamant, in locul unde oamenii din Matera au construit cisterne de depozitare a apei.

Mai departe, cand ne-am aventurat in a descoperi Matera, am uitat si de caldura si de multii kilometri pe jos. Sfatul meu este sa iti iei timp si sa explorezi stradutele orasului, sa te scufunzi in vibratia acelor locuri, atat de scpectaculoase prin simplitate. Pentru ca ai ce sa vezi in Matera si daca nu pornesti cu o harta pe care vrei sa bifezi cutare biserica sau cutare strada.

Citește și:

Fii gata de mult mers pe jos si compenseaza cu mancare locala savuroasa

Pe langa arta si design-ul pe care cu siguranta italienii le-au inventat, eu ii tin responsabili pentru cea mai buna mancare din lume. Iar in Matera am incercat un fel local, numit puccia. De ce? Era cel mai la indemana sa luam un sandvis in mers, sticla cu apa (vreo 6 litri intr-o zi, de om) si un espresso, pe fuga, ca deh, cand esti italian, esti!

Puccia poate fi considerata un antipasto. Poate trece drept sandvis si partea buna, pe langa faimoasa paine din Matera pe care o contin, este ca sunt usoare si lasa loc de gelato. Chestiunile astea de mancare sunt exact ca Matera. Painea e pudrata cu faina si cu aroma profunda, ca Matera medievala si mai veche chiar. Sa zicem ca uleiul de masline mai poate tine locul grecilor ce au mai trecut pe-aici.
Umplutura cu dovlecei, ciuperci si ricotta e ca Barocul opulent, ondulat si intorocheat. Usturoiul care se simte putin e ca accentele gotice. Sa mai fi fost si niste busuioc pe-acolo cat sa-ti aduci aminte si de bizantin. Da, Matera iti va face asta! Iti va planta poezii in minte dupa ce iti va cuceri ochii si papilele gustative.

Citește și:

#Matera #food #antipasti #puglia #foodie #streetfood #puccia

A post shared by Iulia Claudia Dumitru (@jcdru) on

Piatetele si bisericile in stil Baroc te vor cuceri!

Pe langa sassi di Matera, pe langa casele lor traditionale sculptate in stanca, vei vedea din loc in loc reminiscente seducatoare ale Goticului, cateva urme de Renastere, putin bizantin si ceva Baroc. Piatetele lor traditionale sunt indredibile si, desi sunt scaldate in soare, iti va veni sa te opresti sa admiri.

Matera nu este neaparat presarata cu multe obiective turistice, strazile insele fiind atractia principala. Sassi di Matera dateaza din neolitic, bisericile (asa zisele chiesi rupestri) sunt din secolul al optulea si al noualea, influentele bizantine fiind puternice. Una dintre cele mai frumoase biserici din Matera este San Pietro Caveoso (e ceva de urcat, dar merita!). La categoria biserici in stanca, vezi Madonna dell’Idris si San Giovanni in Monterrone.

Citește și:

Orasul-cetate te asteapta cu obiective turistice de la Gotic la Renastere si Baroc

Matera nici nu avea cum sa nu fie atat de speciala. Este intortocheata, Este eclectica. Este construita de-a lungul secolelor si a prins multe influente. Si este scaldata in clima Mediteranei. Eu marturisesc ca inca tanjesc dupa locurile acelea si dupa stradutele presarate cu un balcon Baroc ici, o rozeta gotica colo. Nu e de ici de colo (see what I did there?).

Ai ce sa vezi in Matera si merita sa-i aloci mai mutle zile. Eu stiu sigur ca ma voi intoarce in Puglia, pentru ca n-au fost de-ajuns doar 5 zile! Numai in Matera as vrea sa stau macar doua zile, chiar intr-unul din celebrele sassi. Apoi macar 2-3 zile la soare in Polignano. Apoi in trenurile catre frumoasele orasele in care timpul a stat in loc.

Citește și:

Vezi oferte la zboruri catre Bari

Sursa foto front page – instagram, arhiva personala

Vizionare placuta


Iulia scrie. Scrie content. Scrie despre modă, beauty, vacante. Iulia scrie despre trăiri și gânduri. Iulia scrie cărți pentru copii și un roman. Iulia scrie și aplică strategii în...

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.