Setari Cookie-uri

Kavala: portul grecesc mai putin cunoscut insa o destinatie turistica de toamna perfecta!

Kavala a fost o descoperire tarzie. Si o descoperire total intamplatoare. Ne calculam drumul catre Sithonia, anul trecut, si am decis ca avem nevoie de o oprire, unde sa dormim si sa plimbam cainele. Daca e posibil sa fie si simpatica.

Nu am facut mare research inainte. Dar era cam la mijlocul drumului, era un oras nou, era la Egee, era port, vazusem vreo doua poze cu casutele puse una in spatele celeilalte, si am decis. Vom sta in Kavala. De anul trecut si pana acum am vizitat Kavala de trei ori. Pentru ca si anul acesta am facut popas acolo, in drum spre Lefkada.

Am vazut-o pe Kavala, anul acesta in lumina lui septembrie. Si la inceput de luna si in septembrie aproape tarziu. Asa ca stiu bine ce zic: Kavala este o superba destinatie turistica de toamna. De ce?

Ştiu că acum un an susţineam că voi fi pensionară de Mraconia, dar aş prefera o Kavala, cu vedere la mare, străduţe pe care să tor urci, rodii la tot pasul, ţaţiki şi voie bună. Sau orice altă parte de Grecie (cu băltoacă turcoaz) care nu e Thessaloniki. Să tot aleg, nu mă grăbesc! #greece #foodie #travel #kavala #seaside

Citește și:

A post shared by Iulia Claudia Dumitru (@jcdru) on

Kavala e o destinatie turistica de toamna perfecta!

Kavala e un cumul de mare tucoaz, coline cu case grecesti, stradute stramte, mediteraneene, extrem de pitoresti, vegetatie fabuloasa (exotica pentru nu, atat de banala pentru ei, incat lamaile, rodiile, smochinele si migdalele raman in pomi), mancare buna (greceasca si sea-food, deh!).

Vedere-din-Kavala


Amesteca toate acestea cu o aglomerare urbana young, extrem de vestica pentru o tara cu un vibe mai degraba rustic, sau fie, linistit. Mai pune langa acestea si dulciuri bune, cafea geceasca, vederea din port si cladirile noi, cu iz mediteraneean. Daca adaugi si arhitectura bisericutelor, ai gasit un oras cosmopolit, in acelasi timp linistit.

Eu-m-am-indragostit-de-kavala

Nu stiu cum ar fi bine sa-i zic. Insa Kavala, pe langa faptul ca este o destinatie turistica de toamna perfecta (nu e nici prea cald, nici prea frig, si urcusul pe stradute va fi mai agale cu un confort termic crescut) este un mix de oras pentru tineri si oras pentru batrani. E linistit dar in acelasi timp exploziv. E modern fara sa piarda din a fi traditionalist.

Citește și:

Urca-pana-la-cetate-pe-stradutele-stramte-si-vei-gasi-atatea-case-fermecatoare

Kavala: cetatea veche pe coline

Locuitorii din Thassos, pare-se ca au fondat acest oras. Nu e de mirare, intrucat, insula greceasca se vede din Kavalla. Kavalla a trecut prin multe razboaie si dominatii, datand din antichitate. Si tocmai de aceea acum este o destinatie turistica de toamna perfecta!

Pentru ca vremea e perfecta toamna, poti vizita toate vestigiile pe care timpurile le-au lasat in oras. Crede-ma cand iti spun ca noi, cu febra musculara deja, dupa condus 10 ore, cu un caine mic (extrem de doritor de urcus totusi) am vizitat orasul pana tarziu in noapte. Este de-a dreptul cuceritor. Si are atat farmec!

Kavala-vedere-de-sus

Ce sa mananci in Kavala?

Si atata mancare buna! La o adica, dupa atat mers, si atat consum caloric, merge o masa imbelsugata, nu?

Nici in ceea ce priveste preparatele culinare, Kavala nu se dezice. Am mancat in multe locuri in oras, de la taverne din port (sincer, nu le prea recomand!) pana la gyros luat in plimbare (destul de bun, insa trebuie sa mergi dupa, nu gluma!) si pana la taverne cu mancare traditionala greceasca si fructe de mare si peste, caci, nu degeaba e port!

Citește și:

Ce-sa-mananci-in-Kavala

Testeaza tzatziki-ul, testeaza-le placintele cu spanac si feta, prajiturile lor imbracate in pudra de zahar sau inecate in sirop de zahar si mirodenii. Testeaza tot ce inseamna peste, e fabulos (cauta rapitorii pe cat posibil, sunt mai dulci!). Mananca creveti la gratar (desi ei fac si deep fried), mananca icre si nu fugi de mancarea greceasca.

Kavala este o destinatie turistica de toamna ideala si datorita mixuri de surf & turf, daca vrei. De altfel, cred ca la fiecare masa in oras am incercat pe cat posibil sa amestec gusturile si sa incerc alte si alte arome.

Cel mai mult mi-au placut midiile si vinetele umplute cu legume si feta. Tot aici am mancat si un fel de burger la farfurie (un mix de kebab oriental si moussaka greceasca) si cei mai buni ardei iuti copti. Si cei mai iuti, da! Precum ii e architectura, precum ii sunt strazile, precum ii e urbanismul, la fel ii este si mancarea.

Citește și:

Urca-la-cetate-in-Kavala-si-vei-descoperi-multe-comori

Ce sa vizitezi in Kavala?

Dupa ce te infrupti din toate bunatatile Greciei, pornesti la plimbare, caci nu e hrana prea light. Gasesti in apropierea lui Kavala un sit arheologic important la Filippoi. Philippi a fost construit in 360 i.Hr. si vei vedea aici vestigii macedonene si romane, precum si bizantine.

Aceleasi stiluri se regasesc de altfel si in Kavala. Fortareata bizantina troneaza in varful colinelor de deasupra portului. Si chiar merita sa ajungi pana la castel, desi e mult de urcat. Vestea buna este ca pana la cetate ai atatea de vazut. Farmecul-Kavalei-sta-in-aleile-stramte-ce-urca-si-se-intalnesc,-cu-casute-albe,-obloane-albastre-si-multe-flori

Citește și:

Vei trece si in randul caselor prin diferite stiluri: de la casele evreiesti, pana la casele grecesti, pana la acelea putin mai moderne, sau la acelea orientale, toate se inghesuie pe stradute si locuiesc claie peste gramada. Ei, nici chiar, dar oricum se tin de mana!

Portul-din-Kavala-ofera-o-priveliste-minunata-si-multe-terase-si-localuri-pescaresti-si-grecesti

De la case albe, la obloane turcoaz, pana la acoperisuri de tigla rosie, si pana la tavane drepte, mediteraneene, sau pana la pasmanterii orientale, Kavala le are pe toate.

Sugestii cazare in Kavala Ce zboruri ai catre Kavala

Intrucat vara temperaturile pot ajunge si peste 30 de grade, lunile de toamna sunt ideale de vizitat Kavala. Pe la 20 de grade numai bine ai chef sa explorezi si sa tot urci. Crede-ma cand iti spun, daca ai un city-break in plan, sau un mini concediu, Kavala este o destinatie turistica de toamna perfecta pentru tine!

Sursa foto front page – Arhiva personala, instagram

Citește și:

Vizionare placuta


Iulia scrie. Scrie content. Scrie despre modă, beauty, vacante. Iulia scrie despre trăiri și gânduri. Iulia scrie cărți pentru copii și un roman. Iulia scrie și aplică strategii în...

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.