Setari Cookie-uri

Un pasaport catre o alta lume

Scuba, sau mai simplu scufundarile, reprezinta o experienta unica si definitiva. Lumea apelor, apasatoare si moarta pentru unii, dar fascinanta pentru altii, te sperie si te subjuga in acelasi timp. In fiecare scufundare e o experienta ciudata, o descoperire absolut personala. Iti vei testa limitele, atat cele fizice dar mai ales cele psihice si vei descoperi o frumusete straina de tot ceea ce inseamna umanitate. Acolo jos, la cativa metri de aer si lumina, dezvolti o cu totul alta perceptie despre viata.

Divingul e si sport de socializare, prima sa regula fiind sa nu te scufunzi niciodata singur. E usor de gasit un partener de diving fie pe forumuri de specialitate, fie la fata locului, Marea Rosie fiind destinatia favorita a europenilor pentru practicarea iarna a sporturilor de apa. Veti intalni acolo multi nordici, dar mai ales rusi, scuba diving fiind sport de masa in multe dintre statele europene, ca si in SUA. De altfel si in Romania, mai ales in ultimii doi ani, numarul celor care se scufunda a crescut simtitor.
Exista deja si un numar semnificativ de cluburi autorizate la Marea Neagra, iar oferta de excursii externe care pun in centru divingul e din ce in ce mai mare.

Scufundarile ofera o varietate de optiuni: se pot face scufundari in ocean, in gheata, in pesteri, scufundari de noapte etc. Divingul nu este un sport lipsit de pericole, care pot fi insa controlate urmand cateva reguli de bun simt invatate in timpul trainingului. Cele mai multe pericole sunt legate de schimbarile de presiune care apar odata cu scufundarea in apa. Barotraumele apar ca urmare a diferentelor de presiune a aerului aflat in interiorul corpului si a celui din exteriorul sau. Evitarea acestor neplaceri este din fericire simpla, prin aplicarea uneia dintre cele cateva tehnici de egalizare a presiunii care sunt invatate in timpul trainingului. Scuba diving nu intra nici la categoria ieftin, asta daca nu decideti sa deveniti instructor si sa va petreceti fiecare zi la scufundari, indumandu-i pe altii. Poate vi se pare o optiune extrema, dar nu e rara: sunt foarte multi cei carora diving-ul le-a schimbat viata... si au ales sa traiasca sub apa zi de zi!

Un pic de istorie “subacvatica”

Scufundatorii coborau pana la 30 de metri sub apa, tinandu-si respiratia, pentru a colecta hrana, perle, corali etc. Scufundarorii erau folositi si in operatiuni militare - spre exemplu, cu mai mult de 300 de ani inaintea erei noastre Alexandru cel mare a folosit scufundatori pentru a indeparta obstacolele din portul orasului Tyre, pe teritoriul actualului Liban.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
16 Septembrie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.