Setari Cookie-uri

Sporturi montane extreme

Muntele este in mod clar asociat extremului. Fie ca este vorba de o simpla incursiune la picior prin paduri, fie ca te aventurezi cu ajutorul unor echipamente speciale pentru a declansa "un fluviu" de adrenalina, trebuie sa tii cont de pericolele la care te expui. Muntele, in orice anotimp, este aparent istovitor de fumos si extrem de atractiv. Pare chiar si inofensiv uneori. Salbaticia lui consta insa tocmai in inconstienta ta. Motto-ul e unul singur: respecta-l si nu il subestima. O simpla luxatie pe varful muntelui poate insemna moarte. Dar daca vrei sa iti depasesti limitele, sa zbori, sa aluneci, sa plutesti, sa simti ca traiesti… acesta este locul.

Muntele este in mod clar asociat extremului. Fie ca este vorba de o simpla incursiune la picior prin paduri, fie ca te aventurezi cu ajutorul unor echipamente speciale pentru a declansa “un fluviu” de adrenalina, trebuie sa tii cont de pericolele la care te expui. Muntele, in orice anotimp, este aparent istovitor de fumos si extrem de atractiv. Pare chiar si inofensiv uneori. Salbaticia lui consta insa tocmai in inconstienta ta. Motto-ul e unul singur: respecta-l si nu il subestima. O simpla luxatie pe varful muntelui poate insemna moarte. Dar daca vrei sa iti depasesti limitele, sa zbori, sa aluneci, sa plutesti, sa simti ca traiesti... acesta este locul.

Desi se spune ca nu necesita decat de curaj, sporturile montane sunt deosebit de complexe si implica foarte multe aspecte. In primul rand, echipa. Comunicarea. Spiritul de observatie. Ratiunea. Prudenta. Tehnica. Viteza de reactie. Si abia apoi curajul. De la cele mai putin periculoase - un simplu si aparent traseu parcurs pe mountain bike, pana la cele mai complexe - zborul cu parapanta, sporturile extreme cer multa atentie si, in cele mai multe cazuri, asistenta unui profesionist care sa va indrume primii pasi.

Mountain bike-ul reprezinta unul dintre cele mai accesibile sporturi “de munte”. Considerat extrem datorita cadrului in care se desfasoara (poteci mai putin umblate, rape, pante abrupte, paduri), mersul pe bicicleta se transforma intr-o imbinare de frica si placere. Echipamentul adecvat de protectie este absolut necesar. Astfel de biciclete pot fi inchiriate in aproape orice statiune montana, chiar de la hoteluri sau pensiuni. Dar cele mai multe asemenea centre de inchiriere nu ofera si echipamentul necesar, cu atat mai putin asistenta pe parcursul traseului. De aceea este bine sa nu aventurati pe poteci ascunse.

Alpinismul este dedicat in general initiatilor. Un sport montan spectaculos, dar adesea extrem de periculos in cazul in care relieful este abrupt sau climatul devine nefavorabil. Pentru practicarea unui astfel de sport, aveti nevoie de un echipament adecvat si de o experienta corespunzatoare. In cazul in care sunteti incepator, incercati sa va aventurati pe trasee mai putin abrupte, astfel incat sa evitati situatiile de risc.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
5 Noiembrie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.