Setari Cookie-uri

Spectaculos si vibrant - cascadele lumii

Cascadele reprezinta unul dintre spectacolele speciale ale naturii.Clasificarea lor este conditionata de mai multe aspecte, cum ar fi debitul, inaltimea sau intinderea.

Cascadele reprezinta unul dintre spectacolele speciale ale naturii.Clasificarea lor este conditionata de mai multe aspecte, cum ar fi debitul, inaltimea sau intinderea.

Cea mai intinsa cascada din lume este Cascada Victoria, situata in sudul Africii, intre Zambia si Zimbabwe. Notorietatea sa nu este data nici de inaltimea, nici de latimea ei, ci de forma bizara pe care o are, formand cea mai intinsa fasie de apa in cadere din lume: 1.7 km.

Titlul de cea mai inalta cascada din lume este destinut de Cascada Angel situata in Parcul National Canaima din Venezuela, aceasta avand 979 m inaltime. Cascada este atat de inalta incat apa este transforamta de vant in ceata, inainte sa atinga pamantul. 'Angel Falls' mai este numita de localnici si 'Parekupa-meru' care in limba indigena inseamna “cascada din cel mai adanc loc”.

Citește și:

Cascada Niagara este cea mai cunoscuta cascada din lume, respectiv una dintre cele mai mediatizate si vizitate, avand cel mai mare debit: in medie 110.000 de metri cubi pe secunda. Niagara desparte SUA de Canada si este compusa din 2 sectiuni separate de Goat Island: pe partea canadiana 'Horseshoe Falls' si pe partea americana 'American Falls'. Niagara este importanta si pentru potentialul hidroelectric, reprezentand un punct turistic de top, dar si o zona comercila si industriala prospera.

Cea mai puternica cascada din Europa este Cascada Dettifoss, localizata in nord-estul Islandei pe raul Jokulsa a Fjollum, rau care colecteaza mare parte dintre apele din nord-estul Islandei. Cascada Dettifoss are un debit cuprins intre 200 - 500 de metri cubi pe secunda, in functie de sezon, si o intindere de doar 100 m.

Poate una dintre cele mai interesante cascade din Europa este Cascada Rhine, localizata pe fluviul cu acelasi nume in nordul Elvetiei, aproape de granita cu Germania. Desi se numara printre cele mai mici cascade din lume, cu doar 23 m inaltime, aceasta are o suprafata de 150 m, iar debitul apei poate sa ajunga pana la 600 de metri cubi.

Citește și:

Cascada Kaieteur este unica prin faptul ca suprafata sa este de 5 ori mai mare decat Niagara, de 2 ori mai mare decat Victoria si in acelasi timp are un debit neobisnuit de puternic pentru inaltimea sa. Cu toate acestea, conform World Waterfalls Database, Kaieteur se afla pe locul 19 ca marime si pe locul 26 ca spectacol natural.

Vizionare placuta


Kudika
11 Aprilie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.