Setari Cookie-uri

Descopera frumusetea din adancurile pamantului

O pestera, prin definitie, este un gol natural in scoarta pamantului, cu lungimea mai mare de 5 m, fiind suficient de spatioasa pentru a permite patrunderea unui om. Pesterile se pot forma in trei tipuri de roca: calcar - carbonat de calciu (cazul majoritatii pesterilor), sare - pesteri instabile si meandrate, gips - galerii labirintice, in unghiuri drepte. Iata cateva dintre cele mai frumoase pesteri autohtone:

Pestera cu oase (aici s-a gasit cea mai veche fosila din Europa)

Pestera in care a fost gasita pretioasa fosila umana este partial inundata. Grupul de speologi timisoreni, Proacvagrup, care a facut istorica descoperire a fost nevoit sa treaca printr-un sifon, o galerie inundata complet, care se poate traversa doar cu costum de scafandru si echipament complet. Numarul pesterilor din Banat ajunge la cateva mii. Pestera cu oase de la Anina are lungimea totala de peste 1 kilometru, dar include foarte multe sifoane. Turismul aici nu este sustinut, din cauza dificultatilor legate de acces. O eventuala investitie in acest sens ar fi uriasa si inutila. Pestera prezinta interes doar din punct de vedere stiintific, fiind deja un punct de referinta in materie de pesteri cu fosile.

Pestera Liliecilor

Este declarata monument istoric de categoria A. Altitudinea absoluta a cavitatii este de 650 m, iar altitudinile relative sunt de 44 de m pentru intrarea nordica si 60 m pentru intrarea sudica, folosita de turisti. Pestera se afla pe versantul drept al Cheilor Bistritei, la 630 m altitudine absoluta si la 80 m altitudine relativa, accesul fiind facilitat de o poteca amenajata cu balustrade, care urca din spatele manastirii Bistrita (15 minute).

Citește și:

In documentele de specialitate, pestera este mentionata pentru prima data in 1929 de Emil Racovita, iar cercetari biospeologice s-au facut in 1951 si 1955. Pestera sapata de apele raului Bistrita are trei deschideri, toate cu orientare estica, dintre care accesibila este doar cea sudica.

In dreptul deschiderii mari se afla o biserica (Sfintii Arhangheli), construita de calugarii Macarie si Daniil in 1635. Pestera este saraca in formatiuni concretionare. Dintre lilieci, o specie se gaseste in permanenta in pestera (Miniopterus schreibersi), altele vin aici doar pe timpul iernii (Rhinolophus ferrumequinum, Vespertilio pipistrellus - in crapaturile stancii, Plecotus auritus, Barbastella barbastellus), iar altele vin primavara pentru reproducere si pleaca toamna (Myotis myotis, Myotis oxygnathus).

Autor: Alex Todoran

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
30 Iulie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.