Setari Cookie-uri

Trei castele legendare

Probabil ca nu exista castel care sa nu fie inconjurat de legende si mister. Acestea s-au tesut in timp si s-au pierdut in negura istoriei. Povesti cu varcolaci, corbi si invocatii pagane le adauga un farmec medieval si iti dau senzatia ca pret de cateva clipe te poti intoarce in timp, pentru a auzi in departare tropotul calului unui sol care aduce vesti domnitorului. Intre istorie si legenda, se pare ca multe dintre povesti pastreaza un sambure de adevar.

Legendele care s-au tesut in jurul acestuia sunt legate de familia Corvinilor, pe al carei blazon era reprezentat un corb cu un inel de aur in cioc. Se spune ca Sigismund de Luxemburg a avut un fiu nelegitim cu o frumoasa femeie din partile Hategului. Pentru ca aceasta sa nu fie dispretuita de ceilalti, Sigismund i l-a propus ca sot pe unul dintre apropiatii sai, Voicu, si totodata un inel de aur, cu care viitorul copil, Ioan de Hunedoara, va putea sa se prezinte la curtea regelui, pentru a fi recunoscut.

In continuare legenda descrie contextul in care Voicu uita inelul pe marginea unei fantani. Un corb atras de stralucirea aurului il ia in cioc si zboara, dar copilul Ioan de Hunedoara arunca o sageata spre corb si recupereaza inelul. Ajungand la curtea regala micul Ioan povesteste patania, iar regele impresionat decide ca blazonul familiei care va avea in stapanire castelul de la Hunedoara sa fie un corb cu un inel in cioc. De aici si numele Corvini, derivat din latinescul “corvus”.

1. Castelul Bran

Situat pe culoarul Rucar-Bran, pe un drum de munte greu si anevoios care face legatura intre Regat si Transilvania, ramane de departe cel mai cunoscut castel din Romania.
Acesta a fost evaluat de Forbes la 270 de milioane de dolari. Notorietatea sa insa nu este legata atat de mult de legendele fundamentate in aceasta zona, ci de un mit creat de un scriitor englez, mitul contelui Dracula, care a inspirat nenumarate filme.

Acesta sustine ca Vlad Tepes este de fapt Contele Dracula, totul fiind legat de numele tatalui sau, Vlad-Dracul. Se pare insa ca Vlad Tepes nu ar fi locuit niciodata in Castelul Bran, acesta fiind utilizat ca baza militara, amplasata strategic la granita.
Recent castelul a fost restituit de statul roman lui Dominic de Habsburg si celor doua surori ale sale, in calitate de mostenitori ai principesei Ileana.







Articol preluat de pe Yuppy


Alte recomandari:

CineMAiubit: editia a XI-a a festivalului de film studentesc

Semnificatiile cadourilor

8 destinatii de top pentru shopping





Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
12 Decembrie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.