Setari Cookie-uri

Cu rucsacul prin Carpati (III)

Dupa cum v-ati obisnuit, pornim din nou la drum! Ne echipam, ne luam rucsacul in spate si plecam spre o noua zona a acestei cetati minunate: Carpatii. De data aceasta ne oprim in zona Ciucas, Piatra Mare, Postavaru, o zona care cu greu poate fi descrisa in cuvinte.

Dupa cum v-ati obisnuit, pornim din nou la drum! Ne echipam, ne luam rucsacul in spate si plecam spre o noua zona a acestei cetati minunate: Carpatii. De data aceasta ne oprim in zona Ciucas, Piatra Mare, Postavaru, o zona care cu greu poate fi descrisa in cuvinte.

Sa incepem cu Muntii Ciucas, nu pentru ca ar fi cei mai accesibili, ci pentru ca sunt cei mai inalti munti din aceasta zona si pentru ca ne ofera peisaje mirifice. Acestia atrag turistii in fiecare an prin silueta lor zvelta si prin diversitatea peisajului: Creasta Zaganul - Gropsoarele cu aspect alpin sau zona Vf. Ciucas (1954 m) cu bizare turnuri de conglomerate pe care oamenii le-au botezat in fel si chip. Din varful acestui munte ai o priveliste larga peste crestele muntilor mai mici din jurul sau. Aici te simti atat la propriu, cat si la figurat 'in al noualea cer'. Exista si cateva cabane la altitudine, cum ar fi Cabana Muntele Rosu, Cabana Ciucas, dar si statiunea montana Cheia de pe valea Slanicului.

Cateva trasee in aceasta zona ar fi : Statiunea Cheia - Piscul Turistilor - Culmea Buzaianu - Culmea Cazaturii - Poiana Stanei(960 m) - Valea Stanei - Cheile Vaii Staei - Curmatura Stanei (1435 m) - Saua Chirusca - Cabana Ciucas(1595 m). Traseul dureaza cam 7 ore si are ca marcaj o banda albastra. Poiana Stanei - Valea Paraului Alb - Cheia Paraului alb - 'La Rascruce'(1805 m) cu un traseu de 3 ore avand ca marcaj un triunghi albastru. In zona Valea Stanii sunt amplasate si cateva harti pentru orientare.

In sudul muntilor Ciucas se afla muntele Piatra Mare - mai mic ca suprafata, insa des strabatut de turisti, datorita accesului facil din Brasov sau Predeal. Cele mai importante 'obiective turistice' de aici sunt: Canionul 7 Scari (unic in tara), Prapastia Ursului si Piatra Sura cu peretii de calcar (unde se poate practica alpinismul), platoul Somital si Vf. Piatra Mare (1844 m), Cascada Tamina, Pestera de Gheata si Valea Garcinului.
In aceasta zona se cunosc multe trasee turistice. Predeal - Cioplea - Susai: traseul porneste de la Cioplea de unde se intra pe un drum forestier in padure si are ca marcaj o cruce rosie (pe traseu mai sunt si alte semne - o cruce albastra si un punct albastru care din pacate nu stiu unde duc). Trecem prin Poiana Polistoaca si mergem pana in apropierea cabanei Susai. La cca 100 m de cabana drumul se coteste la stanga spre Vf. Piatra Mare. De aici se va urmari traseul marcat cu cruce albastra, iar la intoarcere sunt doua variante: fie acelasi traseu, fie se merge la Clabucet. O alta varianta interesanta ar fi Timisu de Sus - Cascada Tamina - Varful Piatra Mare: traseul dureaza cam 4 ore si are ca marcaj o banda albastra.?Se porneste de la posta din Timisul de Sus pe drumul forestier de pe Valea Timisului. Pe dreapta se distinge poteca marcata cu banda albastra care traverseaza apa si urca pe culmea Baii Mici, ce desparte Timisul Sec de Jos de Valea Carierei. De aici se zareste culmea calcaroasa a muntelui. Se merge pe marginea paraului Pietrei Mici pentru a ajunge la cheile si cascada Taminei, unde apele taie peretii abrupti si inalti de peste 50 m ai albiei. Drumul continua cca 200 m pe Valea Pietrei Mici, apoi traverseaza apa si urca spre Piciorul Galbezei. Se depaseste linia de creasta pentru a se inscrie pe versantul sud-estic al muntelui trecand printr-o padure cu mici poieni.Se ajunge la poienile care formeaza Timisul Sec de Jos. De aici se parcurge pasunea subalpina, unde cresc din abundenta florile de smirdar, pentru a ajunge la Varful Pietrei Mari, la 1.843 m altitudine, care ofera o panorama impresionanta.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
24 Noiembrie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.