Setari Cookie-uri

Cat sa lasi bacsis

Sa stii cat sa lasi bacsis in orice parte a lumii nu trebuie sa fie un mister pentru un turist. V-am pregatit cateva recomandari legate de stilul si asteptarile de a lasa, respectiv a primi bacsis in diverse parti ale lumii. Spre exemplu, daca mergeti cu taxiul in America de Sud, este de ajuns un dolar in plus soferului. Daca in orase africane precum Cape Town sau Nairobi soferul va astepta un bacsis de 10% , in India nu este nevoie sa lasati nimic in plus.

Sa stii cat sa lasi bacsis in orice parte a lumii nu trebuie sa fie un mister pentru un turist. V-am pregatit cateva recomandari legate de stilul si asteptarile de a lasa, respectiv a primi bacsis in diverse parti ale
lumii.
Spre exemplu, daca mergeti cu taxiul in America de Sud, este de ajuns un dolar in plus soferului. Daca in orase africane precum Cape Town sau Nairobi soferul va astepta un bacsis de 10% , in India nu este nevoie sa lasati nimic in plus.

Daca in Japonia incercarea de a oferi bacsis este considerata o insulta, in Statele Unite lipsa acestuia va va transforma intr-un opaspete care nu va mai fi binevenit pe viitor.
Am impartit in cateva categorii standard situatiile in care de la fiecare turist se astepata un bacsis: in restaurante, in taxiuri, pentru hamali si in hoteluri la receptie sau concierge.

1. Statele Unite ale Americii

Restaurante: de la 10-15 la 20 %, 20% fiind norma la restaurantele de lux.
Taxiuri: 15 %, sau aproximarea la urmatorul dolar.
Hamali: 1$ pentru valiza, dar la hotelurile de lux cum ar fi proprietatile
Four Seasons, Ritz Carlton, Bellagio din Las Vegas etc,?norma este de la 2pana la 5$.
Concierge si Receptie : De la 3 la 5 $ pentru servicii simple cum ar fi arajamentul transportului spre aeroport. Pentru o cerere mai complicata, cum ar fi o rezervare greu accesibila, lasati de la 20 $ in sus.

2. Europa

Restaurante : Plata serviciilor?este inclusa in majoritatea meniurilor, dar
adaugati de la 5 pana la 10 %. Daca aceasta nu este inclusa, adaugati 15 % la nota de plata.
Taxiuri : 10 %
Hamali : Echivalentul a?1?Euro pentru valiza ( aproximatic 2 $)
Concierge si Receptie:?1 sau 2 Euro?pentru fiecare cerere simpla sunt suficenti, dar suma va creste pana la 20 Euro sau mai mult pentru cereri speciale, cum ar fi obtinerea unui tur al Luvrului dupa program.

3. Asia : Japonia, China si Hong Kong

Restaurante : In Japonia, este considerata o insulta plata unui bacsis. In
China, 3% este norma, iar in Hong Kong, de la 10 la 15% daca nu este deja inclusa in nota de plata.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
17 Decembrie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.