Setari Cookie-uri

China, de cealalta parte a pamantului

Cand te gandesti la China iti vin in cap miile de kilometri care despart Romania de Tara Templelor. Din cauza distantei, din cauza diferentelor de cultura si viziune, China pare sa fie de pe alta planeta. Pare a fi din alta lume. Dar odata ce ai vizitat aceasta "alta lume" singurul lucru pe care ti-l doresti este sa te mai intorci aici, macar o singura data.

Cand te gandesti la China iti vin in cap miile de kilometri care despart Romania de Tara Templelor. Din cauza distantei, din cauza diferentelor de cultura si viziune, China pare sa fie de pe alta planeta. Pare a fi din alta lume. Dar odata ce ai vizitat aceasta “alta lume” singurul lucru pe care ti-l doresti este sa te mai intorci aici, macar o singura data.

Inainte sa ajung in China imi formasem, ca tot omul, pareri si asteptari, care s-au dovedit a fi complet paralele cu realitatea. Credeam ca o sa vad oameni saraci, multi si saraci ducand o viata comunista, sub un regim totalitarist, ma vedeam plimbandu-ma prin orase formate numai din blocuri cenusii (aici tot la stitlul arhitectural comunist ma gandeam), ma pregatisem pentru mizerie si un Mare Zid in paragina.

Despre China, chinezi si turism

Fiecare continent are o cultura aparte. Astfel, daca te duci in Europa, fascinatia vine de la cladiri si peisaje. Diferentele de cultura si de comportament sunt aproape insesizabile. Europa, pentru noi romanii, este acasa tocmai din acest motiv. Cu cat te indepartezi insa de “casa” cu atat aceste lucruri se schimba. De aceea uimeste Africa, sau Australia, Noua Zeelanda... sau Asia. In China, diferentele de cultura si de perceptie a vietii, a cotidianului ti se vor parea enorme. Vei fi fascinat de o cultura multimilenara, de o credinta imbatabila, de o capacitate de munca fara egal. Beijingul, capitala Chinei, este un oras-metropola, mai mare de vreo zece ori decat Bucurestiul si cu cladiri mai spectaculoase decat New Yorkul. Soselele suspendate, inelate, intersectate fac ca traficul sa fie lejer iar trotuarele extrem de largi precum si pasajele subterane fac extrem de placuta o plimbare cu bicicleta. Ca veni vorba de biciclete cu ce altceva asociem China daca nu cu bicicletele, Zidul Chinesesc, puiul dulce acrisor sau sosul de soia?
Cat despre turism si atractii, chinezii au cu ce se lauda. Numai in Beijing se afla peste 300 de temple budhiste deschise pentru turisti. Fiecare templu, de la cel mai mare pana la cel mai modest, are curti interioare, laculete, izvorase, gradini pentru ceai sau meditatie. Ce te uimeste...nu. Nu te uimeste. Te socheaza la toate aceste temple sau monumente turistice, este grija pentru fiecare amanunt. Mii de oameni ingrijesc gradinile templelor iar calugarii budhisti isi petrec zilele plivind buruienile sau taind crengutele fiecarui copacel. Curatenia locurilor si sentimentul ca fiecare pietricica a fost asezata pe orice potecuta cu anumit scop si strict din motive estetice, te coplesesc.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
19 Septembrie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.