Imaginati-va ca locuiti intr-un oras in plina dezvoltare, care infloreste din punct de vedere economic pe zi ce trece, iar industria sa se bazeaza pe productia de energie “curata”, energie nucleara. Toate bune si frumoase pana intr-o zi… Alarmele incep sa sune, iar armata isi face aparitia pentru a evacua populatia. Nu este un scenariu de film, ci o intamplare reala, petrecuta cu mai bine de 20 de ani in urma.

8 locuri reale desprinse din cele mai negre cosmaruri

In data de 26 aprilie 1986, la ora 1:23 de minute, o eroare fatala s-a strecurat la reactorul numarul 4 al centralei nucleare de langa Cernobil. Reactorul fusese oprit cu o zi in urma pentru a se efectua mai multe teste legate de siguranta sistemului de racire, care functiona cu ajutorul apei. Aceleasi teste fusesera efectuate cu ceva vreme inainte pentru alte reactoare si cu toate acestea in cazul reactorului 4 ceva nu a mers conform planului... O explozie a avut loc in timpul derularii testelor, iar situatia a scapat de sub control. A urmat o serie de mai multe explozii, iar reactorul supraincalzit a inceput sa se scufunde incet in sol.

Explozia de la Cernobil este cel mai mare dezastru nuclear produs in istoria omenirii, radiatiile fiind de 400 de ori mai puternice decat cele eliberate in cazul bombei de la Hiroshima. Iar repercusiunile se resimt si astazi.

Zona a fost evacuata pe o raza de 30 de kilometri, iar oamenii care veneau in ajutor, mureau in incercarea de a construi “bariere” protectoare pentru zona afectata de radiatii. Urmarile dezastrului nuclear de la Cernobil nu au fost observate pe moment, insa ele au existat si s-au manifestat in cele mai neasteptate moduri. Mutatiile genetice si explozia cancerului tiroidian sunt exemple in acest sens.

Nu doar Ucraina a fost afectata de radiatii. In urma deflagratiei un nor radioactiv s-a format pe cer, iar ploile acide si nivelul crescut de radiatii in mai multe tari din zona printre care si Romania, au atras atentia specialistilor. Toata Europa era in panica pentru ca nu se cunosteau detalii oficiale, cel putin la inceput. Uniunea Sovietica a refuzat sa confirme dezastrul si, mai mult, a respins ajutorul international.

Sarcofagul protector din beton, construit in pripa, cu costul a multor vieti, incepuse sa se deteriorieze. S-a pus insa la cale un nou plan, pentru a asigura siguranta in zona, continuandu-se in paralel lucrarile de reconstructie a sarcofagului vechi. Cei care patrundeau in zona pentru a desfasura diverse activitati de mentenanta a sarcofagului, nu zaboveau mai mult de 15 minute si obligatoriu purtau costume speciale de protectie.

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: