Setari Cookie-uri

Ai fost vreodata la Venetia?

Venetia este o ciudatenie, o himera, o razvratire a pamantului care se opune apei, care vrea sa mai ramana la suprafata inainte de a se intoarce acolo unde ii e locul (in apele lagunei). Venetia este o minune, un dar neasteptat facut de un pamant prea sarac, care nu avea nimic altceva de daruit oamenilor. Si atunci le-a daruit Venetia, sa se minuneza cateva secole, pentru ca mai apoi sa se intrebe daca a fost reala.

3. Biserica San Marco: construita in sec 9 ca sa adaposteasca moastele Sf.Evanghelist Marcu, furate din Alexandria si aduse la Venetia pentru a celebra independenta Venetiei de sub hegemonia Imperiului Bizantin.In momentul in care Venetia a cucerit Bizantul impreuna cu acei cruciati plecati sa elibereze Ierusalimul de sub ocupatia musulmanilor, (poate ca ar fi trebuit sa fie eliberat de sub ocupatia crestinilor care doreau doar sa jefuiasca) au fost adusi la Venetia 4 cai de pe hipodromul din Constantinopol si un leu inaripat din sala tronului bizantinilor. De atunci, leul inaripat a devenit simbolul Venetiei(pentru ca in icoane Sf.Evanghelist Marcu este reprezentat ca un leu inaripat).Leul mai aminteste si de o moneda foarte puternica de schimb, care oferea Venetiei o putere economica mult superioara celorlalte state(o moneda din aur avand un leu pe o fata, iar pe revers chipul Sf.Teodor). Basilica are planul arhitectonic al Bisericii Sf.Apostoli din Constantinopol, avand patru altare interioare la care se poate sluji simultan.Unele mozaicuri suflate cu aur sunt cele originale, facute dupa modelul mozaicurilor din Biserica Sf.Sofia din Constantinopol si San Vitale din Ravenna.Astazi, Biserica Romano-Catolica nu mai cinsteste icoana, dar bisericile ei vechi sunt pline de icoane(paradox) pe care nimeni nu indrazneste sa le dea jos.

4. Puntea suspinelor se afla in spatele Palatului Dogelui, lipind Palatul de inchisoarea dogelui.Isi trage numele de la suspinele celor care isi stiau soarta din momentul in care erau condamnati la inchisoare si care treceau pe aceasta punte suspinand.

5. Palatul Dogelui a avut mai multe functiuni simultan multa vreme:resedinta particulara a dogelui, palatul guvernului si curtea de justitie.Toate acestea pentru ca dogele era toate acestea in Venetia.Dogele era unul dintre cei mai bogati si influenti oameni ai Venetiei(si ai Italiei). Dogele ar fi trebuit sa fie ales pe viata(dar se schimbau din interese politice si economice), nu avea voie sa se imbogateasca pe timpul mandatului(de aceea foarte multi au refuzat sa fie dogi/duci), avea putere legislativa, politica, economica si judecatoreasca.Dogele era totul in Venetia.Palatul Dogelui a fost construit in sec.9, dar a ars in sec.14 si a fost reconstruit, modificand din arhitectura bizantina si gotica sub influenta maura si otomana.Asa ca azi are patru stiluri arhitectonice.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
2 Iunie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.