Setari Cookie-uri

Israel- tara sfanta (III)

Secretul acestui pret este faptul ca va propunem un sejur de 7 zile in Netanya. Veti avea ocazia sa fiti cazati intr-o statiune renumita pentru cei 14 km de plaja cu nisip fin, situata pe Malul Mediteranei, intre Haifa si Tel Aviv. Un mic sat pescaresc, a ajuns un oras in plina dezvoltare in anii `30 datorita industriei de prelucrare a diamantelor. Astazi, Netanya este o statiune plina de viata, plina de hoteluri, restaurante, cafenele si magazine. In centru veti descoperi Bazaar-ul. Aici, ca si in orice bazar din Israel, merita sa va targuiti. Puteti sa dati preturile in jos cu aproximativ 15-25%. De-a lungul celor 14 km de plaja se intinde o faleza inalta, faleza ce face parte din Israel Road, drum ce leaga Kibbutz Dan din nord cu Eilat-ul din sud. La numai 50 km catre nord de Netanya merita sa vizitati Gradinile Suspendate ale Templului Bahai (pt care s-au cheltuit peste 200 milioane de euro si care rivalizeaza cu cele de la Versailles, fiind comparate cu cele ale Semiramidei). Urcati la Stella Maris, pe culmea cea mai de sus a Muntelui Carmel, locul unde s-a nascut Ordinul Catolic al Calugarilor Carmeliti inca din zilele cruciadelor, cei care au aparat crestinatatea din Iudeea in vremurile cumplitului Saladin. Biserica de aici e considerata "biserica tuturor religiilor".

Un al fel de mancare traditional, rapid si foarte popular este Shawarma. In Israel se prepara mai ales cu carne de curcan, impreuna cu humus, cartofi si salate.
O multime de alte mancaruri se servesc in pita sau lipie: schnitzeluri si diferite tipuri de carne. Se mananca si un fel de shaorma la farfurie. Un alt fel de mancare de tip fast food foarte populara in Israel este de origine irakiana: sabich, o chifla sau o lipie umpluta cu ou, vinete, humus, tehina si salata.

Mancarea Kosher

Cuvantul ebraic Kasher, pronuntat de evreii est europeni Kusher, inseamna "legal", corect. Asociat mancarii, inseamna orice fel de mancare permis de legile religioase iudaice. Desi acestea sunt complexe, se pot rezuma astfel: sunt absolut interzise porcul sau scoicile, in timp ce alte produse sunt permise cu restrictii clare: carnea si produsele lactate nu trebuie gatite impreuna sau consumate la aceasi masa. Asadar cheeseburger-ul si pizza cu cascaval si carne sunt interzise in Israel. E bine sa stiti ca aprinderea unui foc in timpul Sabbathului este deasemenea interzisa, asadar numai mancarea rece este permisa. Cu toate acestea, multe magazine vand si multe restaurante prepara mancaruri care nu sunt kosher. Legile mancarurilor kosher nu se aplica in general in zonele arabe (insa aici se aplica adesea legilele Halal, echivalentul musulman) si in zonele preponderent turistice.
Atentie, majoritatea hotelurilor sunt kosher - asadar la micul dejun gasiti mai ales produse lactate, iar la pranz nu veti gasi branza alaturi de carne si nici macar lapte pt cafea. Restaurantele care sunt deschise de Sabbath nu pot fi considerate kosher, desi poate respecta legile prepararii si servirii mancarurilor kosher. Ca sa respecte legea, restaurantele ar trebui fie sa se bazeze pe produse lactate si legume, fie pe produse din carne. Vegetarienii se vor indragostii de restaurantele din prima categorie.
O atractie speciala in Israel sunt McDonald's-urile kosher. Majoritatea restaurantelor Burger King, Burger Ranch si lanturile locale fast food sunt kosher. La fel si Pizza Hut.
Inevitabil, evreii veniti in Israel din toate colturile lumii au adus cu ei mancaruri specifice etniilor din care proveneau. Ca desert,. trebuie sa incercati Krembo - o prajitura rotunda acoperita cu crema (adesea de vanilie) si cu glazura de ciocolata.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
10 Decembrie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.