Setari Cookie-uri

Ranca - Sinaia oltenilor

Omul este un simplu calator, iar viata sa este calatoria... Asadar de ce sa nu facem din aceasta calatorie una frumoasa si sa descoperim anul acesta si alte zone din tara noastra... si nu ma refer la orase caci acoperisuri de blocurilor vezi in fiecare zi. Calatorule, eu ma refer la acele zone in care blocurile sunt doar un vis nu intotdeauna frumos...

Omul este un simplu calator, iar viata sa este calatoria...

Asadar de ce sa nu facem din aceasta calatorie una frumoasa si sa descoperim anul acesta si alte zone din tara noastra... si nu ma refer la orase caci acoperisuri de blocurilor vezi in fiecare zi. Calatorule, eu ma refer la acele zone in care blocurile sunt doar un vis nu intotdeauna frumos...

Am sa va dau un astfel de exemplu de un astfel de loc, din care odata ce ai ajuns parca nu ti-ai mai dori sa pleci, iar daca pleci cu siguranta vei mai reveni! Ranca... numita si Sinaia oltenilor, un loc de care nu foarte multi stiu insa o zona cu un mare potential turistic... Dar care inca nu poate beneficia de unele avantaje pe care le-ar avea doar daca ar fi statiune montana si ma refer acum la accesarea unor fonduri europene. Exista un proiect pentru dezvoltarea acestei zone, dar pana cand va fi aprobat sa vorbim despre ceea ce exista.

Citește și:

Pentru a ajunge la Ranca, trebuie sa strabati soseaua care duce de la Targu Jiu la Novaci, plus 18 kilometri din capatul de nord al Novacilor. Statiunea este situata pe versantul sudic al Muntilor Parang, la o altitudine de 1.600 metri, accesul facandu-se numai cu mijloace auto. Sezonul de schi incepe in luna decembrie si se termina in luna martie. Privelistea, absolut magnifica, zapada multa si aerul de munte reprezinta o atractie pentru schiorii care, in fiecare weekend, iau cu asalt statiunea. La Ranca, se gasesc doua partii. Una de nivel mediu si una pentru incepatori, aceasta din urma fiind dotata si cu instalatie de nocturna. Pana acum doi ani nu exista instalatie de teleski decat pe partia pentru incepatori, acum insa exista instalatie pe ambele partii. In timpul iernii sunt recomandate lanturi pentru masini, deoarece pe la jumatatea drumului dintre Novaci si Ranca se formeaza gheata si zapada, iar lanturile sunt binevenite.

Citește și:

Drumul pana la Ranca serpuieste printre paduri si fagi si stanci incremenite de vremuri memoriale ca niste haiduci legendari. Vaile impadurite si coamele golase ale muntilor se infratesc in zona cu oglinda cerului. Toate aceste frumuseti la un loc nu fac altceva decat sa incante si sa resfete ochiul tau... al celui care vei ajunge aici sa privesti! Odata ajuns aici vei avea parte doar de clipe de neuitat.
Ca sa va fie mult mai usor de ajuns am sa va dau cateva distante pana la Novaci si Ranca in km (Ranca apartine de Novaci) : In primul rand distanta dintre Novaci si Ranca este de 18 km, drumul fiind modernizat si asemanandu-se cu Transfagarasanul. Alte distante cat de cat utile: Arad - Novaci - 324 km, Bucuresti - Novaci - 273 km, Craiova - Novaci - 78 km, Sibiu - Novaci - 172 km, Tg-Jiu - Novaci - 43 km. Nu peste mult timp cred ca aceasta statiune amplasata intr-un decor natural, va deveni o adevarata perla a Parangului si a turismului romanesc.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
8 Ianuarie 2009
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.