Setari Cookie-uri

Blog de vacanta: Bulgaria cu + si -

Parca, mai mult dorind sa inteleg ce anume ii atrage pe romani in tara castravetilor decat sa vizitez ceva anume, am descins ieri in ex-romanescul Cadrilater. Mai intai la Balcik, la castelul Reginei Maria si apoi la Rusalka, o statiune intre doua varste, in plina reconstructie.

Parca, mai mult dorind sa inteleg ce anume ii atrage pe romani in “tara castravetilor” decat sa vizitez ceva anume, am descins ieri in ex-romanescul Cadrilater. Mai intai la Balcik, la castelul Reginei Maria si apoi la Rusalka, o statiune intre doua varste, in plina reconstructie.

De la bun inceput trebuie sa fac o precizare: nu trebuie confundata Bulgaria cu statiunile “bulgaresti” de pe malul marii, pentru ca sunt doua lucruri nu numai complet diferite, ci chiar contrasteaza puternic una cu alta. Castelul, pe care l-am mai vazut acum aproape 30 de ani, cand eram copil, nu impresioneaza catusi de putin, principalul punct de atractie fiind gradinile castelului (cam mult spus castel, cata vreme in jurul ei sunt vile mai mari si mai cochete), numite turistico-strategic: Gradina Botanica. Si de aici ma voi rezuma la a insira plusuri si minusuri.

Citește și:

Plusuri:

• generatoarele eoliene - pentru mine este principala surpriza placuta. Daca la noi sunt inexistente, iar in Ungaria destul de rare, ei bine, Bulgaria profita din plin de existenta lor. Nu stiu in ce masura sunt private sau apartinand fostei regii de stat, insa ele exista, iar asta ar trebui sa dea de gandit si “pasaricilor” de la Palatul Victoria.
• lumea pare ceva mai amabila decat la noi sau poate chiar este, insa nu trebuie comparata cu ce e dincolo de granita cu Ungaria
• mancarea la carciuma e relativ ieftina, cata vreme consumatia pentru 8 persoane a costat 120 leva (220 lei), insa si aici as face distinctie: pestele e foarte ieftin, iar preparatele de carne sunt cam ca la noi. Portiile nu-s foarte mari, tot ca pe la noi, as zice.

Minusuri:

• soselele - mai proaste. Fara alte comentarii.
• jecmanirea turistului - categoric o dovada a gintei balcanice (si a lor ca si a noastra). Insa la ei chiar e hotie mai mare. Teoretic, castelul reginei Maria si gradina Botanica sunt obiective separate, cata vreme pentru ele se percep tichete diferite la intrare. Insa daca vrei sa vizitezi numai castelul sau numai gradinile nu se poate. Asa ca, pentru amandoua, ia mata, de scoate 10 leva de caciula (aproape 20 lei), ca sa vezi, ce? Niste gradini ce, sunt convins, aratau mult mai bine pe vremea reginei ca acum si un asa-zis castel care e putin mai mare decat Casa Memoriala a lui Mihai Eminescu. Cu alte cuvinte am platit ca si la Schonbrun sau Versailles si n-am vazut mai nimic. Gradinile poate ca ar fi ceva de capul lor, insa trebuie lucrat la ele, chiar daca arata mai bine ca acum 30 de ani, cand erau numai balarii.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
27 Iunie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.