Desigur, intrebarea are un raspuns clar. Si mai scump, si mai ieftin. In functie de pretentiile fiecaruia. Chiar daca, in ultimii ani, presa ne-a obisnuit cu astfel de titluri, un Revelion in Romania este, de regula, mai ieftin decat unul in strainatate. Si asta pentru ca, cheltuielile pentru transport sunt mult mai mici daca va hotarati pentru o destiantie interna. Pe de alta parte este foarte adevarat ca multi hotelieri din Romania au tarife mult peste cele practicate in afara granitelor. De aceea uneori, unele vacante similare din punct de vedere calitativ pot fi total deosebite din perspectiva preturilor.

In ciuda ofertei variate pentru strainatate prognozele pentru Romania sunt stralucite. Destinatiile interne traditionale pentru Revelion – cum ar fi Valea Prahovei, Maramuresul, Judetul Brasov si Bucovina – vor fi si anul acesta la mare cautare. Statiunile “de lux” pentru aceasta perioada – Sinaia, Predeal si Poiana Brasov – practica tarife destul de mari, dar asta si din cauza lipsei unei capacitati adecvate de cazare. In aceasta zona hotelurile de trei si patru stele sunt putine comparativ cu cererea extrem de mare. De aceea preturile la munte, de Craciun si Revelion, depasesc tariful unei vacante in muntii Austriei, in marile capitale europene sau pe crestele inzepezite ale Bulgariei.

Munte. Unde?

Daca sunteti pasionati ai sporturilor montane decizia nu e grea. Nu este un secret pentru nimeni ca in Romania, kilometri de partie sunt putini si destul de prost intretinuti. Instalatiile prin cablu sunt insuficiente, preturile sunt mari, aglomeratia la fel. In plus fata de cazarea in zona – destul de scumpa de altfel – va trebui sa scoateti din buzunar o suma frumusica pentru telecabine, gondole si telescaune. Si sa aveti rabdare pentru cozile care uneori se intind pe zeci de metri. Un astfel de Revelion la munte va duce lejer la 500 de euro de persoana – in cazul in care cazarea se va face la o pensiune.

Austria in schimb are sute de statiuni, fiecare cu zeci sau sute de kilometri de partie aserviti la randul lor de zeci de instalatii prin cablu. Sapte zile de cazare in Kaprun va vor costa in jur de 500 de euro de personana daca sunteti pretentioasi. Astfel, la o pensiune din centrul statiunii cazarea pentru sapte zile – mic dejun inclus va va costa 588 de euro de persoana. Mai multe aici.

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: