Setari Cookie-uri

Balcic - un oras alb, fascinant, ieftin si aproape

Daca vorbim despre o iesire de weekend vorbim despre timp putin. De obicei, multi dintre noi, compenseaza cu alergatura multa dar astfel nu reusim decat sa ne obosim mai mult si sa nu ramanem cu nimic altceva decat cu si mai multi nervi, mai putini bani, si cateva frustrari in plus. Turismul de weekend este practicat cu brio pe Valea Prahovei in cele patru anotimpuri si pe litoral vara. Repetabilitatea, monotonia, traficul si lipsa ineditului scad insa mult din potentiala valoare a acestei mici escapade. Multi se confrunta inca cu ideea ca ceea este este dincolo de granita e departe. Balcicul e aproape. Si e altfel.

Daca inca mai aveti timp, si nu vreti sa zaboviti la unul dintre restaurantele simple, ieftine si generoase, faceti un mic tur al orasului. Faleza este mult mai spectaculoasa decat cea din Romania iar orasul este “populat” doar de case cu tigla rosie. Efectul este deosebit, mai ales pentru cei pasionati de fotografie. De asemenea, in apropierea Balcicului se afla capul Kaliakra, un promotoriu aflat la cativa kilometri de granita romano-bulgara. Pentru a putea ajunge acolo, trebuie sa te abati circa 12 kilometri din drumul principal dintre Vama Veche si Balcic.
Capul Kaliakra se intinde pe 2 km in Marea Neagra si are circa 60 de metri inaltime fata de nivelul marii, fiind o formatiune de stanci calcaroase. Inaccesibilitatea locului a modivat conducatorii antici sa construiasca aici o impresionanta fortareata - a doua cetate importanta dupa Tomis.

Ieftin bulgaresc

Este cunoscut faptul ca Bulgaria este o tara mai ieftina decat Romania. De asemenea serviciile sunt, se pare, mai complete si mai profesioniste. O camera dubla in Balcic, la un hotel de trei stele nu depaseste suma de 30 de euro pe noapte cu mic dejun inclus. In restaurante, baruri, magazine, produsele sunt in medie cu o treime mai ieftine decat in Romania. Intrarea pe domeniu Castelului se face cu doua bilete: unul pentru vizitarea Castelului propriu zis iar celalalt pentru vizitarea Gradinii Botanice. Fiecare bilet costa in jur de 2 euro si jumatate dar nu se poate intra pe domeniu decat cu ambele bilete.

Acces

Cu masina traseul este relativ simplu. Din Giurgiu sau din Vama Veche indicatoarele bulgaresti calauzesc turistul cu o precizie satisfacatoare. Orasul Balcic se afla la 36 de kilometri nord de Varna in apropierea Nisipurilor de Aur si a statiunilor Albena si Cranevo. Datorita traficului, mult mai liber decat cel de pe DN1, drumul pana acolo dureaza, pornind din Capitala, in medie in jur de patru ore, in functie de traseul ales. Iar daca ati ajuns acolo veti descoperi o altfel de Mare Neagra, un altfel de turism si alte peisaje...dar, in general, acelasi tip de abordare, acelasi stil de viata.


Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
3 Septembrie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.