Setari Cookie-uri

Cehia - Tara celor 100 de castele

Parte a fostului bloc comunist, Cehia reprezinta astazi un exemplu de prosperitate si stabilitate pentru statele care au avut de suferit in urma regimului rosu. Cu o istorie extrem de bogata, dar si bulversanta, Cehia a devenit stat independent la 1 ianuarie 1993, cand cele doua state care alcatuiau Cehoslovacia (independenta din 1989), au divortat pasnic pentru a alcatui doua republici distincte: Cehia si Slovacia.

Orasul Vechi este asezat pe partea dreapta a raului Vltava si impresioneaza vizitatorii prin faimosul ceas astronomic si monumentala catedrala Lady of Tyn. Din piata orasului vechi se desprind o serie de stradute inguste si alei pe care se gasesc biserici, galerii si muzee, anticariate, crame de bere sau vin.

Podul Carol - Inca din primii sai ani de existenta, “Podul de piatra” a fost mandria orasului. A fost construit la porunca imparatului Carol al IV-lea de catre faimosul Petru de Gmung, arhitectul Catedralei Sfantului Vitus si a altor cladiri goteice, ridicate incepand cu anul 1357. Constructia podului nu reprezinta numai o dovada a maiestriei tehnice a arhitectului, ci si a simtului sau artistic. Faimosul turn, ridicat pentru apararea cetatii, in acelasi timp cu podul, a constituit principala intrare in Castelul din Praga. Lungimea podului, de la un turn la altul este de 660 yarzi.

Cartierul Evreiesc reprezinta o parte importanta a orasului vechi. Originile sale dateaza din secolul al IX-lea cand s-a constituit ca o asezare a negustorilor evrei. In secolul al XVII-lea, aceasta a devenit metropola evreilor din Europa Centrala. Orasul evreiesc are una din cele mai vechi sinagogi din Europa, datand din secolul al XIII-lea. Cartierul gazduieste un muzeu, vestit prin faptul ca are cea mai mare colectie de manuscrise evreiesti (Talmudul, Torah), o colectie de candelabre din argint si o librarie cu literatura iudaica.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
10 Septembrie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.