Setari Cookie-uri

Ce sa vezi in Puglia: descopera orasul Baroc ce te va fermeca!

Despre Puglia se spune ca este cea mai saraca zona din Italia. Insa, ce poate nu are ca bogatii palpabile, Apulia (cum ii zic localnicii) compenseaza prin frumusetea locurilor cladite de acesti oameni care trebuie sa iubeasca viata!

Despre Puglia pot spune doar ca o iubesc. M-am indragostit de ea si inca ii duc dorul la mai bine de o luna dupa ce m-am intors. Este prima calatorie din care ma intorc cu bagajul mult mai greu. Mai plin de dor. De nostalgie. Si in Puglia stiu sigur ca ma voi intoarce. De ce? Ce sa vezi in Puglia? Dar ce sa nu vezi!

Bari cu centrul vechi. Polignano a Mare cu marea si albastrul lui Domenico Modugno. Matera, fabulos mix intre neolitic, bizantin, Renascentist, Baroc, Gotic si prezent. Si apoi la rand, pe toata coasta Adriaticei, de sus pana jos catre Ionica, prin orasele pe care le am pe lista, insa n-am avut intelepciunea sa le bifez acum.

Descopera oferte de cazare in Bari

Tocmai pentru ca nu multa lume stie ce are de oferit tocul Italiei, tocmai pentru ca altii sa nu faca greseala mea de a subestima zona, am scris acest material. Pentru ca ai ce sa vezi in Puglia, de la Trani, ce pare din filmele retro din anii ’50, la Bari, pana la Polignano, si apoi catre Monopoli, Ostuni, Alberobello, Brindisi, Lecce, Cisternino, Galipoli. Insa, pana la to do list, sa va spun despre minunea descoperita in Lecce.

Citește și:

Baroc con Lecce #lecce #puglia #italy #Baroque #architecture #architexture #art #discover #live #love #travel

A post shared by Iulia Claudia Dumitru (@jcdru) on

Ce sa vezi in Puglia: Lecce este atat de exotic si de sarmant!

La Lecce am ajuns in ultima zi din Puglia. Am aterizat in trenul de Lecce pe ultima suta de metri, cu cateva minute inainte ca el sa plece din Bari. Lecce e departe de Bari si deja fusesem la Alberobello in dimineata aceea. De ”Copacul Frumos” am ramas putin dezamagiti pentru ca era ca o cutiuta plina cu balene. Plin de lume. Si plin de chestiuni turistice, care spargeau linistea casutelor trulli.

In fine, Lecce a venit in contrapartida. Ne-a imbogatit cu frontoane decorative, fatade dantelate si coloane cu volute aglomerate. Si mai ales cu contrastul dintre ceea ce a fost Barocul si ce este prezentul.
Prezentul in Lecce pare saracacios, pare tranzitoriu, pare paraginit. Dar tot praful asta asezat peste opulenta Baroca e de-a dreptul impresionant.
E fabulos sa te pierzi pe strazile din Lecce, sa visezi cu ochii deschisi, sa mirosi cladirile vechi, sa-ti imaginezi vietile trecute pe-acolo, doar ca sa fii readus la realitate de biciclisti sau masini ce nu par a se strecura pe aleile cotlonoase.

Citește și:

Baroc con Lecce #lecce #puglia #italy #Baroque #architecture #architexture #art #discover #live #love #travel

A post shared by Iulia Claudia Dumitru (@jcdru) on

Obiective turistice in Lecce, Puglia - Arhitectura Baroca la ea acasa

Lecce te va purta din arhitectura medievala la detaliile opulente ale Barocului, si te va cuceri cu vegetatia luxurianta ce completeaza perfect cladirile vechi. Ce sa vezi in Puglia si in Lecce? Mai intai elibereaza-te de orice lista de obiective turistice si plimba-te. Plimba-te si inhaleaza tot ce are acest oras parfumat de timp sa-ti ofere. Stradutele se termina brusc in casele mediteraneene ale oamenilor si ai senzatia ca esti in vizita la cineva intim. Atunci cand nu explorezi stradute, strecoara-te in curtile interioare, atat de specifice Barocului, si atat de frumoase, desi acum servesc drept garaje pentrr masini.

Citește și:

Apoi scoate lista de vazut obiective turistice din Puglia! Ai face bine sa ai notat acolo monumentul Baroc al Bisericii Santa Croce. In piateta din fata ei (Piazza della Prefettura), am meditat timp de 10 minute. In plin soare. Pentru ca nu ai cum sa nu te lasi cucerita de acest loc.

Am mai meditat si in fata Catedralei Dell’Assunzione della Vergine, un alt monumet al Barocului, in Piazza del Duomo. Care dom este putin la stanga minunatei Catedrale. Ce sa vezi in Puglia Baroca? Nu rata Palazzo Vescoville. Mai incolo, vei descoperi si alte frumuseti, din alte timpuri.

Detaliile opulente baroce sunt la tot pasul. Dar nu numai!

Mai incolo vei vedea Goticul Francez la Santi Nicolo e Cataldo, cu minunate ogive frabte, spectaculoase. Cu fresce de la care nu-ti vei lua ochii.

Viziteaza si centrul lui Lecce, unde vezi Piazza Sant’Oronzo, cu Biserica San Marco si ceva mai incolo amfiteatrul roman, din secolul al doilea. La doi pasi gasesti Castello, construit de Carol Quintul. Pe Via dei Perroni in Lecce, te mai asteapta o comoara Baroca, intre case si cladiri: Biserica San Matteo. De altfel, acesta este si farmecul lui Lecce. Mergi firesc pe stradute, printre case si locuinte (desigur, la fel de sarmante) si deodata te trezesti in fata unei opere de arta!

Citește și:

Baroc con Lecce #lecce #puglia #italy #Baroque #architecture #architexture #art #discover #live #love #travel

A post shared by Iulia Claudia Dumitru (@jcdru) on

Daca ai mai mult timp la dispozitie, ai ce sa vezi in Puglia. Mai jos de Lecce, te asteapta Otranto, cu un mix de bizantin si oriental. Gallipoli este de asemenea de vazut. Si de iubit. Pentru ca nu ai cum sa nu iubesti Puglia!

Vezi oferte de cazare in Bari

Sursa foto front page – instagram, arhiva personala

Vizionare placuta


Iulia scrie. Scrie content. Scrie despre modă, beauty, vacante. Iulia scrie despre trăiri și gânduri. Iulia scrie cărți pentru copii și un roman. Iulia scrie și aplică strategii în...

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.