Setari Cookie-uri

Bungee jumping - 160 de metri de aer sub talpi. Dar se sare in cap.

Bungee jumping-ul nu este tocmai un sport. Ci mai degraba o forma de divertisment. Una foarte exclusivista insa. Si asta pentru ca cei care spun "nu, nu voi face asta niciodata" sunt destul de multi si destul de convinsi. Desigur, si aceasta este o variabila. Multi sunt cei care nu s-ar arunca de la 160 de metri. Proportia se schimba cand e vorba de 50 de metri... sau nu.

Bungee jumping-ul nu este tocmai un sport. Ci mai degraba o forma de divertisment. Una foarte exclusivista insa. Si asta pentru ca cei care spun “nu, nu voi face asta niciodata” sunt destul de multi si destul de convinsi. Desigur, si aceasta este o variabila. Multi sunt cei care nu s-ar arunca de la 160 de metri. Proportia se schimba cand e vorba de 50 de metri... sau nu.

Ce mi se pare ciudat este ca am cunoscut multi oameni care ar prefera sa sara cu parasuta decat cu coarda. De ce? Unii spun ca riscurile sunt mai mari in cazul bungee jumping-ului. Statistic vorbind insa, se pare ca saltul cu coarda implica aceleasi riscuri ca parcurgerea cu masina a unui drum de 200 de kilometri.

In lume

Exista in Oceanul Pacific o insula ce apartine poporului Vanuatu si care se numeste Insula Pentecost.Se pare ca aici s-a nascut traditia “sariturii mortale”. Tinerii din Pentecost faceau, si inca mai fac, acest test de barbatie, ce marcheaza incheierea unei perioade din viata lor si intrarea in randul barbatilor. Ritualul este foarte simplu. Se construieste un turn de lemn cu inaltimea de aproximativ 50 de metri,, se aleg doua liane care se leaga de gleznele saritorului si de turn, iar apoi urmeaza saritura. Astazi, bungee jumpingul se concretizeaza pe tot globul in sarituri din ce in ce mai diverse, aproape artistice, efectuate din locuri cat se poate de variate. Munti, copaci, cladiri, faruri, turnuri de observatie, baraje, elicoptere, poduri...in sfarsit, oamenii se arunca de pe orice e inalt, foarte inalt si cumplit de inalt. Exista si un Top al celor mai “bune” destinatii de sarit cu coarda. Astfel, in Elvetia, in localitate Ticino se afla un loc apreciat de pasionatii din intreaga lume. Golden Eye “spot” “ofera” o cadere libera de 220 de metri “parcursi” in 7,5 secunde. In Cartea Recordurilor a intrat insa podul din Plettenburg Bay, din Africa de Sud, care a fost recunoscut drept “punctul cel mai inalt pentru bungee jumpingul comercial”. Pentru “doar” 216 metri.

In Romania

Cheile Rasnoavei si Barajul Vidraru sunt cele mai populare doua locatii din Romania unde se practica bungee jumping-ul. La Vidraru haul masoara fix 166 de metri iar la cheile Rasnoavei doar 137. Caderea libera este de aproximativ 100 de metri in ambele cazuri, dar cifra este variabila in functie de greutate, corzi, vreme si altele. Costul unei astfel de sarituri este de aproximativ 100 de euro si un autograf pe o declaratie de raspundere. Pe scurt, daca muriti, firma care se ocupa nu are nici o responsabilitate in afara celor privitoare la siguranta echipamentului. Acum ca vor fi ei trasi la raspundere sau nu, cand vine vorba de 160 de metri, mai conteaza?

Vizionare placuta


Kudika
3 Septembrie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.