Setari Cookie-uri

Alpinismul, un alt stil de abordare

Cand am intalnit pentru prima data un om care se ocupa cu asa ceva, l-am intrebat cum de a ajuns sa se urce pe stanci. Pentru mine era un mister. Cum ajung oamenii sa sacrifice salarii si concedii intregi pentru a cobori si a urca, aparent inutil, pe un perete de stanca? Cum apare pasiunea asta? De fapt cum ti-o descoperi? Ce se intampla, acolo undeva in copilarie sau adolescenta, care te face sa te gandesti "hmmmda, as fi un bun alpinist"?

Cand am intalnit pentru prima data un om care se ocupa cu asa ceva, l-am intrebat cum de a ajuns sa se urce pe stanci. Pentru mine era un mister. Cum ajung oamenii sa sacrifice salarii si concedii intregi pentru a cobori si a urca, aparent inutil, pe un perete de stanca? Cum apare pasiunea asta? De fapt cum ti-o descoperi? Ce se intampla, acolo undeva in copilarie sau adolescenta, care te face sa te gandesti “hmmm...da, as fi un bun alpinist”?

Aici nu vorbim de matematica sau literatura...ci de catarare. Baiatul bronzat, cu casca si ham, care nu mai daduse de vreo doua luni pe acasa, mi-a raspuns simplu. Normal, o astfel de intrebare complexa cerea un raspuns extrem de logic: “Cand eram mic ma suiam in copaci. Stateam in varful lor cu orele. Apoi coboram si ma suiam iar. Nici asta nu avea vreun scop. In alpinism nu destinatia finala e scopul. Ci drumul pana acolo. Pe atunci copacul era provocarea. Acum am schimbat pomul cu stanca”

Tehnica si teorie

Escalada este un sport tehnic atit prin miscarile pe care sportivul le executa pe stinca, cit si datorita echipamentului pe care acesta il foloseste pentru a se asigura ca o eventuala cadere nu il va rani. Astfel, intotdeauna vor fi antrenate in acest sport doua persoane. Cataratorul e cel care urca folosindu-se de prizele naturale pe care le gaseste in perete (praguri, muchii, alveole etc.), iar celalalt, secundul, este cel care face filajul (folosind un dispozitiv conceput special in acest scop), el fiind, practic, responsabil cu sustinerea cataratorului in cazul in care acesta, din diverse motive, cade. Cei doi sint legati unul de celalalt printr-o coarda dinamica de alpinism, care sub sarcina (in cazul unei caderi) se alungeste preluind astfel din socul pe care cataratorul ar trebui sa il suporte. De obicei, cind se termina traseul (care foarte rar este mai lung de 30 de metri) cataratorul trece coarda cu care e legat printr-o carabiniera, urmind a fi coborit usor de catre secund pina la nivelul solului.
Trebuie mentionat ca escalada este considerata un sport extrem, fiind bine, astfel, ca inaintea inceperii practicarii lui sa se treaca printr-o faza de initiere.
Pentru a practica acest sport, orice persoana are in primul rand nevoie de imbracaminte si incaltaminte adecvata, apoi de piolet, coltari, echipament de bivuac, si de un simt al observatiei dezvoltat, care sa ii permita sa citeasca semnele muntelui.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
10 Septembrie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.