Iata-ne ajunsi la cea de-a doua escapada "cu rucsacul in spate" pe plaiurile romanesti, in minunatul tinut al Carpatilor. In articolul trecut am incercat sa va introducem in lumea Maramuresului si am fost profund impresionati de faptul ca exista oameni interesati de micile noastre expeditii si de comentariile si sugestiile voastre. Nu vom reusi niciodata sa descriem toate zonele si toate locurile minunate prin care ne pot purta pasii, insa am incercat si continuam sa va povestim despre ceea ce am vazut.

Super oferte de Revelion

Astazi vom porni la drum cu rucsacul in spate, si ne vom continua expeditia mai la Sud de Maramures. Ajungem in zona muntilor Calimani - cei mai inalti si mai masivi munti vulcanici din Romania - Vf. Pietrosul, 2100 m altitudine. Acestia au o creasta lunga (aprox. 50 km) ce ofera privelisti impresionante. E singurul munte vulcanic din tara care pastreaza urme ale glaciatiunii, cat si grote, chiar pesteri dezvoltate in roca vulcanica. Principala atractie a Calimanilor este Rezervatia 12 Apostoli unde se gasesc grupurile de stanci cu forme bizare: 12 Apostoli, Pietrele Rosii, Lucaciu. Din pacate interventia brutala a omului a lasat un crater urias (cariera de sulf) chiar in inima muntelui. In muntii Calimani se gaseste si Rezervatia de Jnepenis cu Pinus Cembra. In afara peisajului, care este superb, rezervatia prezinta o deosebita importanta stiintifica prin?faptul ca aici se gaseste un arbore natural in amestec de molid si zambru, unic in tara si foarte rar in Europa.

In zona muntilor Calimani se pot face cateva trasee pe care am sa le enumar, dar asupra carora nu ma opresc foarte mult pentru a va lasa voua bucuria descoperirii in amanunt. Primul traseu Coverca - Bucinis - Calimanu Cerbului are ca marcaj un punct albastru. Traseul este de 7 ore pornind initial din Panaci dupa care urmeaza paraul Bucinis si usor pe creasta pana la Calimanu Cerbului.

Dorna Candreni - Poiana Negrii - Cabana Negrisoaia - Rezervatia 12 Apostoli are ca marcaj o banda albastra iar traseul este de cca 6 ore.

Dragoiasa - Tomnatic - Cabana Coada Vacii - Refugiul Iezer are ca marcaj un punct galben, traseul este de 12 ore si se realizeaza in doua etape pornind din satul Dragoiasa. Prima etapa este de noua ore si ajunge la cabana Coada Vacii, urmatoarea parte de traseu parcurgandu-se in 3 ore pana la Iezer.

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: