Revelionul se sarbatoreste, in fiecare an, timp de 13 ore pe intreaga planeta. Primii care vor intra in anul 2008 vor fi locuitorii din insulele Kiribati situate in Oceanul Pacific, pe linia ecuatorului. Cincisprezece minute mai tarziu, adica la ora 12.15 (ora Romaniei) locuitorii insulelor din Noua Zeelanda vor bea sampanie iar australienii se vor imbratisa abia la ora 15.00, ora Romaniei. Ultimii care vor intra in Noul An vor fi cei din Honolulu, Tahiti si cei care locuiesc in Samoa Americana. Ei vor lansa artificiile abia la ora 13.00 - pe 1 ianuarie in Romania.

Fiecare popor marcheaza intrarea in Noul An in mod diferit. Traditiile si datinile de Sarbatori difera mult de la o cultura la alta. Un lucru este insa clar: in timp ce romanii vor bea sampanie, se vor imbratisa si...vor vorbi la telefon, englezii din Londra vor numara fiecare clipa sub Big Ben iar americanii din New York vor asista la unul dintre cele mai spectaculoase focuri de artificii din lume.

In Japonia, China si India...

Revelionul va fi putin diferit. Spre exemplu chinezii nu sarbatoresc nici un Revelion pe 31 decembrie spre deosebire de restul lumii. Anul Nou chinezesc este celebrat in fiecare an in primavara - Festivalul Primaverii este celebrat in functie de un calendar vechi de peste 4000 de ani.
Japonezii in schimb sarbatoresc pe 31 decembrie Shogatsu. In fiecare an, in noaptea dintre 31 decembrie si 1 ianuarie, clopotele templelor budhiste bat de 100 de ori pentru anul vechi si de inca 100 de ori pentru noul an. Anul Nou reprezinta o ocazie speciala pentru niponi. Ei se aduna in temple si doneaza bani pentru bunastarea si siguranta viitorului.
Si japonezii si chinezii au insa o superstitie comuna. Ei cred ca in prima luna din an spiritele rele sunt eliberate pe pamant si nu pot fi alungate decat cu lumina.

In India, traditiile difera de la o regiune la alta. Hindusii nu sarbatoresc Revelionul nici in acelasi fel nici in acelasi timp. Astfel in nordul Indiei, oamenii se impodobesc cu flori colorate, in sud mamele pun mancare si daruri speciale intr-o cutie destinata copiilor iar in India centrala pe fiecare cladire sau casa se arboreaza steaguri portocalii. In vestul Indiei, Anul Nou este sarbatorit la sfarsitul lunii octombrie, in acelasi timp cu festivalul Diwali.

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: