Setari Cookie-uri

Bushido: cultura samurailor

La fel ca pentru majoritatea tarilor, istoria Japoniei nu a fost deloc una linistita, ci invaluita in dezastre si razboaie interminabile. Tara era controlata de mai multe clanuri sau capetenii ale acestor clanuri, care se aflau in lupta continua, pentru fiecare bucatica de pamant. In urma cu mai bine de 2000 de ani Japonia a dus lupte grele in China si Coreea, in urma carora au cunoscut si dezvoltat tehnicile artelor martiale. Nu dupa mult timp au fost "creati" si samuraii, care intre secolele al IX-lea si al XII-lea formau deja o clasa sociala de sine statatoare.

La fel ca pentru majoritatea tarilor, istoria Japoniei nu a fost deloc una linistita, ci invaluita in dezastre si razboaie interminabile. Tara era controlata de mai multe clanuri sau capetenii ale acestor clanuri, care se aflau in lupta continua, pentru fiecare bucatica de pamant. In urma cu mai bine de 2000 de ani Japonia a dus lupte grele in China si Coreea, in urma carora au cunoscut si dezvoltat tehnicile artelor martiale. Nu dupa mult timp au fost “creati” si samuraii, care intre secolele al IX-lea si al XII-lea formau deja o clasa sociala de sine statatoare.

'Samurai', este un termen folosit in Japonia pre-industriala, pentru a desemna indivizi apartinand nobilimii militare. Cuvantul este derivat din verbul japonez 'saburau' (de unde a aparut si numele masculin "Saburo"), insemnand 'a servi'. Literar, samuraiul era servitorul unui nobil.

Denumirea reprezinta totodata razboinicul medieval caruia i s-a atribuit statutul de model suprem. Acestia erau vasali directi ai shogun-ului. Ca subordonati, ei datorau superiorului lor fidelitate neconditionata si asistenta armata de cate ori era necesar. La incheierea bataliilor samuraii erau recompensati cu terenuri sau diverse functii la curtea regala. Experti in lupta cu sau fara arme, stapaneau foarte bine tehnicile prin care determinau inamicii sa devina adversari slabi.

Armura de lupta a samurailor era compusa din casca din metal, platosa pentru protectia pieptului si alte piese metalice, pentru protectia umerilor si a bratelor. Samuraii timpurii aveau in dotare doar arc cu sageti si luptau de cele mai multe ori calare. Insa spre secolul XIII-lea, in urma unui razboi cu mongolii, au fost nevoiti sa se adapteze si sa isi modifice strategia de lupta. Astfel, s-a renuntat in mare parte la lupta cu caii si s-a trecut la dezvoltarea unui stil individual de lupta, corp la corp.

Pe langa arc si sageti, samurailor nu le lipseau niciodata cele doua sabii legendare. Fiecare purta doua sabii, una lunga numita katana si una scurta numita wakizashi. Katana a facut istorie si reprezinta una din cele mai bune arme ale acelor secole. Lupta cu aceasta sabie se rezuma la un singur atac, de cele mai multe ori urmat de moartea adversarului.

Inainte de inceperea luptei, samuraiul cel mai temerar provoca la lupta un razboinic, de rang cat mai inalt, din tabara adversa. Adesea, in cazul infrangerii aveau loc sinucideri colective, sefii de clan obligand sute de razboinici, vasali si servitori sa isi puna capat zilelor. In unele cazuri, pentru a oferi un exemplu generatiilor ulterioare, sinuciderile erau indeplinite la nivel de spectacol .
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
31 Ianuarie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.