Setari Cookie-uri

Bushido: cultura samurailor

La fel ca pentru majoritatea tarilor, istoria Japoniei nu a fost deloc una linistita, ci invaluita in dezastre si razboaie interminabile. Tara era controlata de mai multe clanuri sau capetenii ale acestor clanuri, care se aflau in lupta continua, pentru fiecare bucatica de pamant. In urma cu mai bine de 2000 de ani Japonia a dus lupte grele in China si Coreea, in urma carora au cunoscut si dezvoltat tehnicile artelor martiale. Nu dupa mult timp au fost "creati" si samuraii, care intre secolele al IX-lea si al XII-lea formau deja o clasa sociala de sine statatoare.

Prizonierului de rang inalt i se permitea sa compuna un poem de adio, care apoi era trimis ca amintire familiei lui, impreuna cu capul sau cenusa prizonierului. Ceremonii religioase se oficiau in cinstea celor cazuti in lupta.

Tot intre secolele al IX-lea si al XII-lea in cultura samurailor s-a dezvoltat asa-numitul “Bushido”. Bushido reprezinta “codul razboinicului” sau tilul de viata al samurailor. Acesta era influentat de cultura Zen si Confucianism, fiind o imbinare a celor doua tipuri de gandire. Acest cod pune accent pe loialitate, sacrificiu de sine, dreptate, puritate, modestie, onoare si afectiune. Toate lucrurile care alcatuiau codul samurailor erau simple, dar in timp au reusit sa creeze un stil de viata si sa calauzeasca o civilizatie care cunostea vremuri foarte grele, intesate de razboaie sangeroase.

Cuvantul unui samurai care respecta acest cod valora mai mult decat orice contract. Acesta isi ducea la indeplinire fiecare misiune si in cazul in care esua prefera moartea, considerand ca acesta era cel mai potrivit pret, pentru a 'rascumpara' o astfel de greseala.

Poate cel mai renumit samurai al tuturor timpurilor, Miyamoto Musashi (1584-1645), s-a nascut intr-o familie de samurai din Mimasaka. Legendele spun ca el nu facea niciodata baie, pentru a nu fi surprins fara arme. La varsta de 13 ani a avut primul sau duel, iar pana la 30 de ani invinsese mai mult de 60 de luptatori.

Celebritatea sa nu s-a datorat insa doar acestui lucru. El este maestrul incontestabil si inventatorul stilului de lupta cu 2 sabii, denumit altadata Niten Ichi Ryu. Tot el a intemeiat “Scoala celor doau ceruri”, unde ani de-a randul a initiat ucenicii in acest stil de lupta. Legenda sa l-a inspirat pe nuvelistul Eiji Yoshikawa cand a scris “Musashi”, roman care mai tarziu va fi inspirat filmele 'Samurai Trilogy'.







Articol preluat de pe Yuppy

Alte recomandari:

Voodoo: intre mit si realitate

Pentagonul Succesului

Top 5: tentatii in Ibiza celor bogati



Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
31 Ianuarie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.