Setari Cookie-uri

Toledo: istoria armei nobile

Din vremuri stravechi, soarta unei lupte nu depindea numai de abilitatile adversarilor. Unul din cei mai importanti factori ai deznodamantului il reprezenta calitatea armei.

Din vremuri stravechi, soarta unei lupte nu depindea numai de abilitatile adversarilor. Unul din cei mai importanti factori ai deznodamantului il reprezenta calitatea armei.

Acest lucru se intampla si astazi, prin avansul tehnologic. Sabia ramane insa una dintre cele mai apreciate 'unelte' de lupta, cu o istorie foarte veche si caracteristicile unei arme nobile. Cand vine vorba despre cele mai bune sabii faurite vreodata, cu siguranta acestea provin din Toledo.

Toledo este un orasel din Spania, situat in provincia Ciudad Real. Singura mare cladire pe care o adaposteste astazi este banca nationala. Insa renumele sau provine din urma cu mult timp. Cu ajutorul unui otel special, aici erau create sabiile care au fost considerate cele mai teribile arme din lume. Cu o rezistenta extraordinara, fiecare din aceste sabii deveneau o arma letala, aproape indistructibila in mana unui expert.

Toate armatele din Europa cunosteau superioritatea otelului de Toledo, de aceea foarte multi spadasini mari din nenumarate tarii alegeau sa lupte doar cu sabii provenite de aici.

Originea lor este asociata cu Spania antica. Prima atestare a acestor arme dateaza din secolul al V-lea i.Hr. Gratie renumelui lor, Hannibal a ales sa isi inarmeze soldatii cu celebrele sabii. Dupa ce armata romana a fost invinsa cu aceste arme, razboinicii au decis sa le foloseasca mai departe.

Timpul sabiilor de tip Excalibur a trecut, iar armurierii care faureau lamele au inceput sa se bazeze pe tehnologie, poate mai mult decat pe calitatea otelului din care le realizau. Armatele musulmane au ajuns sa cunoasca la randul lor taisul lamei de Toledo si sa se teama de aceasta. Mai tarziu au incercat sa adopte tehnica dupa care erau realizate si au transmis secretul din generatie in generatie.

De-a lungul timpului regi si imparati de pretutindeni au venit sa isi 'ascuta' sabiile la fierarii din Toledo. Fiecare era diferita, realizata manual si individualizata. Pana si Samuraii din Japonia au preferat otelul de Toledo. Mai intai acesta a fost introdus de comerciantii spanioli. Cum Japonia se afla intr-o stare continua de razboi civil, nu este de mirare ca acei Daimyos au venit la Toledo pentru a li se fauri renumitele Katane si Wakizashi.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
8 Februarie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.