Spa este numele unui oras din Belgia. In evul mediu, locuitorii care se confruntau cu carentele de vitamine din organism, incercau sa se trateze consumand apa de izvor, care continea fier si alte minerale. De la acest obicei pana la construirea unor adevarate centre balneoclimaterice nu a fost decat o chestiune de timp.

6 trucuri genial de simple pentru a-ti crea un SPA luxos chiar la tine acasa

Literal, cuvantul 'spa' ar fi acronimul unor expresii latinesti, cum este 'sanitas per aquas' (sanatate prin intermediul apei), care descriu o serie intreaga de procedeuri pentru infrumusetare si mentinerea sanatatii, al caror numitor comun este apa si proprietatile ei benefice.

Baile de aburi

Istoria baii de aburi incepe din perioada Greciei Antice. Asemenea saunei, nu numai ca induce transpiratia si grabeste astfel eliminarea toxinelor, dar este foarte relaxanta, confera totodata energie si actioneaza pozitiv asupra aspectului pielii.

Temperatura optima pentru actiunea eficienta a baii de aburi ar trebui sa se situeze undeva intre 43 grade Celsius si 46 grade Celsius, iar umiditatea sa depaseasca procentul de 100%. Evident ca 'ceata' specifica atmosferei nu poate lipsi, iar pentru asta e nevoie de un generator cu sistem precis de control si de o cabina cu inchidere speciala, pentru ca aburul sa nu se disipeze.

Reglarea temperaturii potrivite este esentiala, pentru ca efectele sa se produca la intensitate maxima. Astfel, baile de aburi pot fi benefice in cazul unor boli: astm bronhic, dureri reumatice, tuse cu expectoratii, insomnie, circulatie sangvina dezechilibrata, tensiune musculara, sensibilitate generala a pielii.

Exista cateva indicatii, atat in cazul bailor de aburi, cat si pentru sauna, a caror respectare inlesneste aparitia rezultatelor scontate:

- nu se efectueaza mai mult de 2-3 sesiuni ale baii de aburi;

- inainte de prima sesiune sunt recomandate dusurile cu apa calduta;

- timpul efectiv pentru fiecare sesiune variaza intre 15 si 20 de minute, in functie de sensibilitatea pielii;

- dupa baia de aburi, nu se expune corpul la variatii bruste de temperatura, pentru ca exista riscul unui soc termic;

10 Carti pentru VACANTA care iti pot schimba VIATA
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: