Sau rasfatul miliardarilor. Caci oamenii bogati au o tara. Iar aceasta se afla pe Coasta de Azur, intre Franta si Marea Mediterana. Monaco este unul dintre cele mai mici state europene avand o suprafata de doar 2 kilometri patrati. Este impartit in patru cartiere sau zone distincte: Monaco Ville - orasul vechi, celebrul Monte Carlo, La Condamine cu zona portuara si gradinile exotice si Fontvieille.

Monaco este considerat de multi un fel de proiect de familie. De peste sapte secole, micul principat este condus de dinastia Grimaldi, care a avut, pana in 1911 - anul primei Constitutii, o putere absoluta. Actualul suveran este Printul Albert al II-lea de Monaco, a carui zi de nastere, 19 noiembrie, este si ziua nationala a Principatului.

Bogatie si celebritate

Turismul, principalul, dar si cel mai profitabil segment al economiei, a fost orientat mereu catre nisa de lux. Monaco, cu al sau Monte Carlo, este cunoscut in toata lumea drept un spatiu al opulentei, celebritatii, diversitatii si popularitatii. Statul este o imensa gradina botanica ale carei atractii, destul de multe in raport cu dimensiunile acestei tari, reusesc sa atraga anual sute de mii de turisti, foarte, dar si mai putin bogati. De fapt, principala atractie a acestei tari este popularitatea ei. Foarte multi turisti cu bugete mici sau medii merg la Monaco doar pentru a vedea luxul la el acasa sau in speranta de a se intalni cu diverse celebritati - fie piloti din Formula 1, fie actori de la Holywood, cantereti, politicieni sau vedete de televiziune.
Paradis fiscal, Monaco este una dintre tarile in care atat personele fizice, cat si cele private sunt scutite de taxe. De aceea aceasta mica tara de la malurile Mediteranei este si unul dintre cele mai dezvoltate centre de afaceri ale Europei.

Atractiile si preturile lor

Capitala, Monaco Ville, reprezinta centrul administrativ al tarii datorita Palatului Regal - resedinta Principelui Albert. Aceasta zona are o oferta turistica destul de generoasa: o catedrala, un palat in stil renascentist si un muzeu oceanografic construit in anul 1910, la initiativa Printului Albert I. Monte Carlo reprezinta insa centrul turistic al statului. Renumele acestei zone este dat de celebrul Cazino, in care se castiga si se pierd zilnic sute de milioane de euro. O vizita in Cazino se poate face doar daca ai implinit 21 de ani, esti imbracat decent si platesti o taxa de intrare in valoare de 10 euro. Tot in Monte Carlo se afla Opera si Orchestra Filarmonica, dar si cateva strazi celebre pentru magazinele pe care la gazduiesc: Armani, Prada, Gucci, Chanel si altele. Monaco se mai lauda si cu una dintre cele mai frumoase si albe plaje ale Europei: Larvoto. Fasia lata de nisip alb este locul preferat de turisti si de vedete. In porturile din partea de nord-est a tarii (nu faceti mai mult de o jumatate de ora pe jos ca sa strabateti “tara” in lung si in lat), se afla sute de iahturi ancorate, mare parte din ele vase de lux, adevarate bijuterii ale marii.

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: