Setari Cookie-uri

Eternul Egipt

Un muzeu. O mostra a antichitatii. Un capat mereu folosit in drumurile istoriei. O cultura putin inteleasa dar vanduta, comercializata, uneori chiar vulgarizata la maxim. Ceea ce te socheaza in Egipt este faptul ca o lume a piramidelor, a templelor mortuare, a simplitatii brute in estetic, cu o cultura care promova viata, nesfarsirea, dar si egalitatea intre barbat si femeie, eternul arhitectural, este astazi o tara vanduta de oameni care apartin unei cu totul alte lumi guvernate de reguli "aproape" total opuse.

Un muzeu. O mostra a antichitatii. Un capat mereu folosit in drumurile istoriei. O cultura putin inteleasa dar vanduta, comercializata, uneori chiar vulgarizata la maxim. Ceea ce te socheaza in Egipt este faptul ca o lume a piramidelor, a templelor mortuare, a simplitatii brute in estetic, cu o cultura care promova viata, nesfarsirea, dar si egalitatea intre barbat si femeie, eternul arhitectural, este astazi o tara vanduta de oameni care apartin unei cu totul alte lumi guvernate de reguli “aproape” total opuse.

E frumos fiindca e aglomerat si foarte colorat. Bate vantul iar cele 40 de grade devin mai racoroase decat cele 28 ale Capitalei. Iar oamenii zambesc larg si primitor. Locuitorii Egiptului sunt saraci dar foarte politicosi. Serviciile sunt ireprosabile si apartin unui popor care si-a dat seama ca unica lui speranta este turismul. Preturile sunt toate negociabile, alabastrul e sculptat cu maiestrie iar salurile si esarfele sunt mai frumoase si mai subtiri decat in orice colt al Europei.


Un amestec de ieri cu azi

Nu poti spune Egipt fara sa te gandesti automat la faraoni, Valea Regilor, templele mortuare sau Muzeul de Egiptologie din Cairo. Luxorul sau platoul Gizeh cu cele trei piramide si Sfinxul sunt destinatii obligatorii. Daca alegeti una dintre multele oferte prezente pe piata cu cazare in Hurghada, Sharm el Sheik sau in alte statiuni de la malul Marii Rosii, excursiile optionale sunt organizate de catre agentie si sunt efectuate in general cu autocarele. Turistii fac deplasari cu masinile in grup mare, de cateva zeci de autocare supravegheate strict de forte de ordine. Aceasta masura care implica supravegherea atenta a turistilor precum si deplasarea intre destinatii in convoaie a fost luata ca urmare a atentatelor teroriste din urma cu cativa ani.
Cu toate ca, uneori, ca turist te simti stanjenit de multimea persoanelor angajate pentru siguranta ta, hotelurile si personalul hotelier se straduiesc sa-ti ofere cele mai bune conditii. Fiecare hotel are cel putin cate o piscina, terenuri pentru diferite sporturi, plaje, centre de masaj sau diving, discoteca, cofetarii sau magazine pline ochi de statuete, piramidele, papirusi, palarii si sfincsi. Recomandate sunt masajele profesioniste si scufundarile. Masajul costa 10, 15 dolari si merita fiecare... cent. Scufundarile se fac intruna dintre cele mai potrivite mari ale lumii, Marea Rosie fiind vestita pentru corali, pesti tropicali si o vegetatie acvatica extrem de bogata.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
3 Septembrie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.