Setari Cookie-uri

Eternul Egipt

Un muzeu. O mostra a antichitatii. Un capat mereu folosit in drumurile istoriei. O cultura putin inteleasa dar vanduta, comercializata, uneori chiar vulgarizata la maxim. Ceea ce te socheaza in Egipt este faptul ca o lume a piramidelor, a templelor mortuare, a simplitatii brute in estetic, cu o cultura care promova viata, nesfarsirea, dar si egalitatea intre barbat si femeie, eternul arhitectural, este astazi o tara vanduta de oameni care apartin unei cu totul alte lumi guvernate de reguli "aproape" total opuse.

La periferia contemporanitatii

In general Egiptul poate fi vizitat cu cateva sute de euro in conditii excelente. Cele mai multe agentii de turism ofera pachete care includ transport cu avionul si cazarea la hoteluri de trei sau patru stele la trei sau patru sute de euro. Spatiile de cazare sunt generoase si reprezinta adevarate insule ale luxului si distractiei. Asta este de fapt unul dintre primele lucruri care te socheaza in Egipt. Contrastul dintre cele doua lumi. In drumul cu autocarul catre diverse atractii turistice veti observa cartiere intregi de case fara acoperis. Nu. Cu greu patru pereti inalti si scorojiti, fara ferestre pot purta numele de casa. Acoperisul nu foloseste nimanui. In Egipt ploua o data la cinci, sase ani, iar atunci cand ploua, de multe ori apa se evapora inainte de a atinge pamantul. Oamenii sunt saraci iar personalul din hotelurile cu mai multe stele are o atitudine servila, de divinizare a clientului. Cu toate acestea, in Egipt, oamenii care lucreaza in turism sunt considerati ca fiind una dintre cele mai bine platite categorii ale populatiei. Incredibil, mai ales daca te gandesti ca un receptioner al unui hotel de patru stele are un salariu de 30 de dolari pe luna.


Fara limite in negociere

In general daca va deplasati in Egipt e preferabil sa va schimbati banii in dolari si nu in euro, asta deoarece bacnota americana este mult mai bine cunoscuta si primita la receptiile hotelurilor sau in magazine. Moneda egipteana este lira (pound/s) si aproximativ cinci lire sunt echivalente unui dolar. In preajma hotelurilor, piramidelor si foarte aproape de cam toate atractiile turistice ale Egiptului sunt numeroase bazaruri unde preturile se negocieaza drastic. Pentru a ilustra elocvent acest lucru va pot spune ca purtand-ma indiferent am reusit, aproape fara sa vreau, sa cumpar o scrumiera pictata cu doar 5 lire dupa ce, initial, barbatul cu gura mare si imbracat colorat imi ceruse 100 de lire. Este doar un exemplu totusi si nu se aplica in toate situatiile. Oricum, majoritatea produselor pot fi lejer cumparate la jumatate din cat se pretinde la inceputul negocierii.


Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
3 Septembrie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.