Setari Cookie-uri

Misterele si unicitatea Vaticanului

Sfidand orice regula a geografiei, Vaticanul este singurul si cel mai mic stat independent religios al lumii care se afla situat in interiorul altui stat. Avand o suprafata de 0,44 kilometri patrati, orasul este condus de Papa care are in acelasi timp rolul de Sef Suprem al Bisericii Universale si de episcop al Romei prin traditie. Micul stat de pe malurile Tibrului are drapel si imn propriu, emite propriile sale timbre si chiar o moneda de circulatie libera. Numarul locuitorilor acestei "tari' nu depaseste cifra de 1000 iar majoritatea cetatenilor fac parte din cler. Guvernul Vaticanului are drept de eliberare a unor pasapoarte care dau dreptul titularului sa circule in intreaga lume iar in unele state sa aiba statutul de diplomat.

Sfidand orice regula a geografiei, Vaticanul este singurul si cel mai mic stat independent religios al lumii care se afla situat in interiorul altui stat. Avand o suprafata de 0,44 kilometri patrati, orasul este condus de Papa care are in acelasi timp rolul de Sef Suprem al Bisericii Universale si de episcop al Romei prin traditie. Micul stat de pe malurile Tibrului are drapel si imn propriu, emite propriile sale timbre si chiar o moneda de circulatie libera. Numarul locuitorilor acestei “tari” nu depaseste cifra de 1000 iar majoritatea cetatenilor fac parte din cler. Guvernul Vaticanului are drept de eliberare a unor pasapoarte care dau dreptul titularului sa circule in intreaga lume iar in unele state sa aiba statutul de diplomat.


Istoria papalitatii este controversata, speculata, etern discutata si alimentata sporadic de legende si mistificari. Datoita aurei de mister in care este invaluit orasul, aceste povesti nu au incetat niciodata sa apara. Vaticanul a fost considerat de unii o scena perfecta pentru razboialele puterii, pentru enorme transferuri de bani sau un paravan perfect pentru intalnirile la nivel inalt in care soarta intregii lumi era hotarata in cadrul unui consiliu care dura doar cateva ore. Si astazi, poate si din cauza literaturii de specialitate, Vaticanul reprezinta pentru multi o zona incerta, invaluita de sacralitate, mister, grandoare. Un adevarat oras interzis al carui trecut, prezent sau viitor nu este foarte clar. Legendele spun ca aici, in urma cu cateva secole scaunul Papal a fost ocupat de o femeie - lucru respins total de catre oficialitati. Sau, gurile rele mai spun ca unul dintre Sefii Bisericii a fost ucis la scurt timp dupa inscaunare. Legendele, povestile, exagerarile, sacrul si profanul invaluie mintea oricarui turist pasionat de istorie. Enigmele Vaticanului, de la presupuse documente ascunse pana la legaturi cu masoneria sau rescrieri ale Evangheliilor, reusesc insa sa transforme acest mic stat intr-unul dintre cele mai “fierbinti” puncte turistice de pe glob.

Istorie, arta, valoare

Cel mai vizitat oras al lumii se afla pe una dintre Colinele Romei iar independenta acestui stat construit pe controversatul edificiu al religiei a fost castigata definitiv in 1929. Tratatul, incheiat intre statul italian si Vatican prevedea independenta si suveranitatea Sfantului Scaun, fiind in acelasi timp actul de nastere al Statului Vatican. Astazi, orasul-stat din inima Romei are granite proprii, guvern propriu, se autoadministreaza si reprezinta centrul absolut al catolicismului mondial.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
4 Octombrie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.