Capitala a Europei moderne, Strasbourg este probabil unul dintre cele mai frumoase orase ale lumii. Nu foarte cunoscut din punct de vedere turistic, el a ajuns la un grad mare de notorietate datorita statutului de capitala europeana. De fapt, acest titlu este impartit de Luxemburg - centru financiar si juridic, Bruxelles - capitala administrativa si sediu al executivului si Strasbourg - capitala legislativa.

Odata ajuns in Strasbourg, nu are cum sa nu te impresioneze frumusetea acestui “burg” medieval, dar si slaba lui promovare turistica. Foarte cunoscut datorita faptului ca aici au sedii Parlamentul European si Consiliul Europei, orasul din nord-estul Frantei socheaza prin latura sa turistica incredibil de dezvoltata. Daca Parisul, Viena, Venetia, Londra sunt orase binecunoscute in “cultura turistica” a oricarui explorator de lume noua, Strasbourg are avantajul de a te surprinde tocmai pentru ca nu te asteptai. Prin prisma importantei sale politice, te vei astepta poate sa nimeresti intr-un oras sobru si excesv de rigid si de civilizat. Nimic mai departe de adevar. Strasbourg este un oras viu, vesel si cochet. Si foarte tanar datorita celor 50.000 de studenti prezenti aici cam tot timpul anului.

Arta, cultura si istoria orasului de pe ape

Capitala a Alsaciei, Strasbourg (orasul de la rascruce) are o istorie destul de zbuciumata legata atat de Franta, cat si de Germania. Cunoscuta in antichitate sub numele de Argentoratum, cetatea a fost locuita de gali, apoi atacata si cucerita de franci. De numele orasului se leaga prima scriere in limba franceza - “Juramintele de la Strasbourg” - redactata intr-o limba putin distincta de latina vulgara. In anul 1870, Strasbourg, impreuna cu toata provincia Alsacia, este anexat Germaniei, dar reintra in posesia Frantei dupa sfarsitul Primului Razboi Mondial. Este reanexat in cea de-a doua conflagratie mondiala, dar, in perioada postbelica, ii revine definitv Frantei. Numeroase institutii europene sunt reunite aici: Parlamentul European, Consiliul Europei, Comisia si Curtea Europeana a Drepturilor Omului, Comisia Centrala a Navigatiei pe Rin, Fundatia Europeana pentru Stiinta si Institutul International pentru Drepturile Omului.

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: