Setari Cookie-uri

Strasbourg - la joie de vivre!

Capitala a Europei moderne, Strasbourg este probabil unul dintre cele mai frumoase orase ale lumii. Nu foarte cunoscut din punct de vedere turistic, el a ajuns la un grad mare de notorietate datorita statutului de capitala europeana. De fapt, acest titlu este impartit de Luxemburg - centru financiar si juridic, Bruxelles - capitala administrativa si sediu al executivului si Strasbourg - capitala legislativa.

Aflandu-se pe malul drept al Rinului, Strasbourg este un oras construit in parte pe ape. Farmecul lui este completat de o suita de cladiri vechi care au fost pastrate insa in cele mai bune conditii. Orasul vechi a fost primul sit arhelogic de o dimensiune atat de mare introdus pe lista patrimoniului mondial UNESCO. Cultura acestui oras este remarcabila datorita numeroaselor muzee, dar si a Catedralei Notre Dame - simbol al orasului.

Dintre muzee amintim Muzeul Artelor Frumoase, care adaposteste opere ale lui Hans Memling, Francisco de Goya, Tintoretto, Paolo Veronese, Giotto di Bondone, Sandro Botticelli, Peter Paul Rubens, Anthony van Dyck, El Greco, Correggio, Cima da Conegliano si altii, Muzeul Catedralei Notre-Dame, Muzeul de Arta Decorativa, Muzeul Arheologic si Muzeul Zoologic, renumit in toata Franta datorita atat vechimii lui, cat si colectiei impresionante de pasari gigantice. Lista muzeelor din Strasbourg nu se opreste aici. Mai exista aproximativ 14 muzee care pot fi vizitate pe toata perioada anului.

Notre-Dame de Strasbourg

Catedrala Notre-Dame din Strasbourg este cunoscuta ca fiind una dintre cele mai frumoase catedrale gotice din Europa. Catedrala este amplasata pe locul unui fost templu si a fost ridicata de catre episcopul Sfantul Arbogast la sfarsitul secolului al VII-lea. Datorita inaltimii turnului sau (142 m), Catedrala din Strasbourg a fost considerata cea mai inalta cladire din lumea moderna. Mai mult, aceasta era considerata unica, fiind una dintre putinele biserici gotice dotate cu un singur turn. Celebrul turn a fost amenintat de demolare in timpul Revolutiei Franceze. Insufletiti de idei antireligioase, unii lideri revolutionari au ordonat daramarea sa. Insa un fierar si lacatus local a conceput o extraordinara schema de constructie a unei imense invelitori frigiene din metal pentru a acoperi turnul. O particularitate a Catedralei este Ceasul Astronomic, care se afla pe peretele dinspre sud al Catedralei si care masoara 18 metri, fiind unul dintre cele mai mari din lume. Opera specifica Renasterii, acest ceas astronomic mecanic este o inventie a mai multor artisti, matematicieni si tehnicieni. Ceasornicari elvetieni, sculptori, pictori si creatori au lucrat impreuna pentru a construi acest mecanism mecanic. Mecanismul prezent dateaza din anul 1842 si este atractiv indeosebi pentru miscarea sa distinctiva, care incepe spectacolul in fiecare zi la ora 12.30 pm.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
15 Octombrie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.