Pentru ca ne aflam cumva intre vacante iar sezonul turistic nu a inceput inca dar planurile mocnesc in mintea fiecaruia ne-am gandit sa va prezentam o destinatie de relache mai mult decat putin captivanta. Astfel, pentru cei care vor sa cunoasca specificul unei civilizatii diferite, sa descopere salbaticia si exoticul in forme pure, o propunere potrivita ar fi Nepalul.

Situat in Himalaya centrala, Nepalul se invecineaza cu India la sud si China la nord. Inca din trecut, istoria Nepalului a fost influentata de puternicele civilizatii asiatice. Primele mentiuni istorice apar in secolele al III-lea si al IV-lea, iar din secolul al VII-lea se fac referiri la Nepal din perspectiva unui important punct de tranzit intercontinental, pentru cei care doreau sa treaca din China, traversand Tibetul, spre India.

Nepalul intra sub influenta Indiei, cu precadere in Evul Mediu. Insa realizarea statului modern are loc abia in anul 1768, cand principele gurkha Prithvi Narayan Shan cucereste principatele Kathmandu, Patan si Bhadgaon.
Populatia din Nepal se imparte in doua categorii: nepalezi de origine indo-europeana, imigrati din India, iar in nord si est triburi de origine tibetano-birmana sosite din Tibet. Religia oficiala a statului este hinduismul.

Cand vine vorba de geografie, cu siguranta Nepalul se poate mandri cu cateva elemente specifice. Ajuns aici, poti spune ca te afli undeva pe acoperisul lumii. La granita dintre Nepal si China se afla cel mai inalt munte din lume, Everest (Chomolungma), care masoara 8.849 de metri altitudine. Desi cu o suprafata foarte redusa, in Nepal exista o mare diversitate a formelor de relief. Daca partea de campie este dominata de o clima musonica, in partea nordica se simte climatul montan, dincolo de inaltimile de 2000 - 4000 de metri totul fiind permanent acoperit cu gheata.

Cultura nepaleza este puternic influentata de arhitectura, religie si literatura. Pentru cineva care nu a luat contact cu caracteristicile acestei civilizatii, fascinatia este maxima. Aglomeratia de temple, biserici, manastiri si alte cladiri cu caracter religios este impresionanta.

Cu exceptia celor doua grupuri majoritare ale polulatiei, Nepalul numara un total de 36 de grupuri etnice si limbi vorbite. Muzica este o parte foarte importanta din viata localnicilor. Din multitudinea genurilor, cele mai 'consumate' sunt pop, religioasa, clasica si folk. Femeile, chiar si cele care provin din caste de muzicieni nu au voie sa cante, decat in cadrul unor evenimente speciale.

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: