Setari Cookie-uri

Andorra - Principatul ascuns

Intre Spania si Franta, in muntii Pirinei, se afla o tara cu o suprafata de 400 de kilometri patrati, care nu are taxe, armata, aeroport, cale ferata si nici moneda nationala. Si totusi, micul principat al Andorrei primeste aproximativ 9 milioane de turisti anual 80% din PIB datorandu-se castigurilor din segmentul turistic, cea mai importanta ramura a economiei andorrene. Acest microstat al Europei, inghesuit intre Spania si Franta, nu are nici macar un suveran propriu, dar reprezinta una dintre cele mai sic destinatii europene. Si asta datorita statiunilor sale montane si gratie paradisului fiscal pe care il gazduieste intre granitele sale modeste.

Intre Spania si Franta, in muntii Pirinei, se afla o tara cu o suprafata de 400 de kilometri patrati, care nu are taxe, armata, aeroport, cale ferata si nici moneda nationala. Si totusi, micul principat al Andorrei primeste aproximativ 9 milioane de turisti anual – 80% din PIB datorandu-se castigurilor din segmentul turistic, cea mai importanta ramura a economiei andorrene. Acest microstat al Europei, inghesuit intre Spania si Franta, nu are nici macar un suveran propriu, dar reprezinta una dintre cele mai sic destinatii europene. Si asta datorita statiunilor sale montane si gratie paradisului fiscal pe care il gazduieste intre granitele sale modeste.

Andorra are multe particularitati interesante. De exemplu, este tara situata la cea mai mare altitudine din intreaga Europa. La nivel mondial, micul principat mai detine un record – cea mai mare speranta de viata din intreaga lume – cu 84 de ani. Din punct de vedere turistic, Andorra se mandreste cu capitala sa, Andorra la Vella, cu statiunile montante – de vara si iarna – precum si cu o o bogata zestre folclorica care atrage sute de mii de pasionati.

Principatul celor doi printi absenti

Acest mic teritoriu, sugrumat parca de granitele celor doi mamuti – Spania si Franta – a fost mereu ocolit de evenimentele dure ale istoriei. Andorra a impartit cu vecinii ei si partea goala si partea plina a paharului. Istoria micului stat incepe in secolul al XIII-lea cand Carol cel Mare ofera muntenilor din Pirinei o carta de recunoastere a autonomiei in schimbul sprijinului primit in luptele contra arabilor ce tocmai invadasera Spania. In secolele urmatoare suveranitatea asupra regiunii a revenit ba Frantei, ba Spaniei sau…de multe ori, amandurora. Astazi, Andorra – micul stat cu o populatie ce nu depaseste 80.000 de locuitori, are din punct de vedere formal, doi principi – dintre care unul, prin traditie este presedintele Frantei si, al doilea, episcopul catalan al orasului La Seu d’Urgell – niciunul dintre acestia nelocuind insa pe teritoriul tarii pe care – cel putin teoretic – o conduc.

Vecinii…sau mai degraba fratii mai mari, garanteaza insa securitatea acestei tari care nu are nici un fel de forta armata. Andorra nu se afla in Uniunea Europeana dar se bucura de un statut special la nivel economic. Principatul nu are nici macar moneda nationala – se foloseste euro – iar populatia tarii este minoritara – doar 33% sunt andorreeni. Restul spanioli, francezi sau portughezi.

Vizionare placuta


Kudika
27 August 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.